Денят Икономика

Инж. Даниел Панов: „Велико Търново е на челните места по развитие на икономиката“

„Община Велико Търново заема едно от челните места по развитие на икономиката в България през последните години, затова е важно представителите на местния бизнес да имат възможността да се възползват от продуктите на Българската банка за развитие”. Това заяви кметът на Общината инж. Даниел Панов, който присъства на среща между изпълнителния директор на Българската банка за развитие Цанко Арабаджиев с предприемачи от старата столица.

Като председател на Националното сдружение на общините в Република България, Даниел Панов добави, че след приемането на Националния план за устойчивост и възстановяване, общинските кметовете насочват усилията си към реализирането на проекти за енергийна ефективност, за които има заложени средства в плана. „Следващата седмица предстои среща на Националното сдружение на общините с Министерство на регионалното развитие за определяне на критериите за кандидатстване по  програмата за енергийна ефективност, като по предходната програма вече са санирани 2021 жилищни блока.  С критериите, които трябва да бъдат определени ще започнем да работим за енергийната ефективност съвсем скоро”, поясни инж. Даниел Панов по време на срещата с местния бизнес.

Изпълнителният директор на Българската банка за развитие Цанко Арабаджиев поясни, че в момента интересът към финансирането на независими енергийни системи е изключително голям, поради покачващите се цени на тока. Арабаджиев добави, че само от началото на година, Българската банка за развитие е отпуснала над 50 кредита  на стойност над 500 хил. лв. „Запитванията от страна на бизнеса от януари досега са 700, като се увеличават постоянно, вероятно заради  усложнената икономическа обстановка, в която се намираме и трудностите пред които е изправен бизнесът. Затова е важно да достигнем до всички общини и да се срещнем с предприемачите по места, както правим днес във Велико Търново, за да бъдем напълно полезни и да разберем какви да проблемите на предприятията”, категоричен бе Арабаджиев.