Политика

Инж. Георги Гугучков: „Организирането на изборите на 2-ри октомври е мой приоритет“

Организирането и провеждането на предстоящите парламентарни избори на 2-ри октомври e основният приоритет на областния управител инж. Георги Гугучков, както и минимизирането на купения и манипулиран вот в областта. На проведена среща днес в Областна администрация, назначеният отново областен заяви, че вече  провежда срещи с директорите на всички регионални структури, относно участието им в изборите, именно с цел – борба срещу контролирания вот. „Разговарял съм и ще продължа, с ръководителите на институции, без да се интересувам от колко време са на поста или от коя партия са, че съм наясно със сигналите за натиск над служители, как да упражнят правото си на глас. Работим много добре с Областната дирекция на МВР, но гражданите трябва да подават писмени сигнали, за да достигат до Прокуратурата”, заяви инж. Гугучков. Той добави, че се очаква решението на ЦИК по отношение на състава на Районната избирателна комисия за Великотърновски избирателен район.

Предстои областният управител да посети общините, за да се срещне с кметовете и главните секретари на местните администрации, които изнасят основната дейност по подготовката и провеждането на изборите.

Друг приоритет на инж. Гугучков ще е всички държавни и общински структури да продължат нормалната си работа.

„Лоша дума не мога да кажа за моята работа с кметовете на общини. Каквито проблеми сме имали, сме ги решавали без конфликти по най-бързия и според мен правилен начин“, коментира още миналогодишния си опит той.

Областният управител не подмина и един от най-болезнените проблеми на областта, какъвто е безводието. На журналистически въпрос, инж. Гугучков отговори, че идеята за питейна вода от язовир „Ал. Стамболийски“ е добра и каквото зависи от него ще бъде направено. Тази идея е от преди няколко години, но в един момент е спряла, посочи още областният управител. По думите му, ако се реализира след десет и повече години, областта ще реши проблема с безводието. Що се отнася до намиране на краткосрочно решение за над двадесетте населени места от областта, които страдат от липсата на вода, инж. Гугучков бе напълно откровен.

По думите му, краткосрочно решение в рамките на това лято трудно може да бъде предложено. Някой частни казуси в населените места биха могли да се решат, но не и цялата картина. Няколко са основните причини за безводието. Огромна част от местните водоизточници – кладенците са унищожени. Част от тях са в земеделски земи, където се пръска с хербициди и водата става негодна за пиене. Друга част са пресъхнали, но идеята „Напоителни системи“ да пуснат вода по каналите, така че да захранят водоизточнците с питейни води не е осъществима, първо защото е каналите са неизползваеми и второ, защото е много скъпо.

Специално за Ресен, проблемът със сушата има решение, посочи още инж. Гугучков и подчерта, че за това има разрешение и от Министерството на околната среда и водите. А то е, селото да се свърже с допълващ водопровод, който отива до град Полски Тръмбеш. Разбира се това изисква време и около 1 млн. лв. Водоизточникът в Ресен не е пресъхнал, но му трябва определено количество, да се задоволят сто процента нуждите на селото. Както и воля от местната и изпълнителната власт“, подчерта още инж. Георги Гугучков.