Политика

Инвестиционни предложения в четири направления внасят общинските съветници от БСП

Всички предложения са определени според желанията и жалбите   на жители  на Велико Търново и на населените места, уточни Валерия Дончева. В областта на паркирането социалистите искат изграждане на два обществени паркинга. Единият върху площ от близо декар по кооперативния пазар, а другият да е многоетажен върху пустеещ имот под хълма Царевец.

В инфраструктурата повечето от предложенията са за изграждане на пътни настилки. Социалистите са на мнение, че трябва да се монтира видеонаблюдение в парковете „Марно поле”, „Дружба”, „Никола Габровски”, „Колю Фичето” и „Акация” с цел сигурност на гражданите и опазване на обществено имущество. В списъка на предложенията са включени още облагородяване на междублоковите пространства с европейско, национално или общинско финансиране, поетапен ремонт на шахтите на канализационната мрежа, преглед на автобусните спирки и ремонт там, където е  необходим.

В сферата на околната среда съветниците от групата на БСП предлагат стартиране на процедура за изграждане на общинско предприятие по сметопочистване, проектиране и поетапно строителство на система на подземни съдове за смет в центъра на града, подобно на тази в Нова Загора и последователно ликвидиране и контрол на неренгламентираните сметища на територията на община Велико Търново.

В направлението „Образование, младежки и социални дейности” по идея на Младежкия дом внасят предложение за създаване на фонд „Младежки дейности” с бюджет от 50 хил. лева, по примера на фонд „Култура”. Лансира се  националната инициатива на БСП за създаване на „общински културен чек”. „На всички зрелостници, които са около 800 на година, да се връчват безплатни ваучери за театрални постановки и концерти, организирани от „Царевград Търнов”. По наши изчисления ще са необходими близо 40 хил. лева от общинския бюджет”, каза Дончева. Предлага се още месечните карти за пенсионери над 65 години / жители на община Велико Търново/ за градския транспорт за  една линия да се намалят от 34 на 9 лева. „Във Варна картата за пенсионери за една линия за три месеца струва 6 лева, а в София картата за пенсионери за всички видове транспорт струва 8 лева”, коментира Валерия Дончева.

Предлагаме още 20 на сто от капиталовите разходи, които включват целева субсидия, фонд „Приватизация” и собствени средства, да отиват в населените места за неотложни дейности, допълни Стоян Витанов.

„Не за първи път  заявяваме, че сме единствената опозиция в Общинския съвет и единствена алтернатива на сегашното статукво. Категорично искам да заявя, че нито един от нас не изпълнява обществена поръчка, нито имаме сключени граждански договори, нито кадрови назначения или пък други благинки от Общината”, каза ръководителят на групата Петко Тюфекчиев в коментар на тригодишния мандат. Според него това е и причината БСП да няма представител в председателския съвет на местния парламент, както и председател на постоянна комисия.

По негови думи стратегическите проблеми не се решават, а се задълбочават. Сред тях Тюфекчиев открои паркирането, трафика на автомобилите, ликвидирането на тролейбусния транспорт, терена на Старото военно училището и състоянието на Стария град, неосъществения проект ВиК- 2 в кварталите „Бузлуджа”, Зоната”, „Чолаковци” и Индустриалната зона.