Култура

Именитият великотърновски художник Христо Панев посрещна десетки гости за юбилейната си изложба „Пътят към храма“

Десетки великотърновци уважиха юбилейната изложба на именития великотърновски художник Христо Панев тази вечер. Поводът бе 80-годишният юбилей на твореца. Тя е под надслов „Пътят към храма“. Ретроспективната експозиция е подредена в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във В. Търново и е разположена в цялото западно крило, показвайки 175 творби на известния великотърновски творец.

„Няма по-голяма радост и удовлетворение за един художник от това да види изложбената зала препълнена от толкова много приятели, почитатели, гости и съграждани. Радвайте се на красивите неща в живота. Мисля, че изкуството е едно от тях и то допълнително обединява хората“, посочи развълнуван Христо Панев и приветства дошлите от родното му село Крепост, от София, Бургас, Пловдив, Бяла, Велико Търново и други населени места в цяла България. Той благодари на семейството си за разбирането и подкрепата през всичките години и разказа повече за включените в изложбата картини. Благодари и на Община Велико Търново за любезното съдействие за представяне на изложбата. „Да ви призная, изпитах особено голямо вълнение, когато моят приятел Христо Панев ми предложи аз да бъда този, който ще ви преведе през неговия дълъг творчески път“, каза в началото на представянето на юбиляра големият български актьор Любомир Бъчваров, който накратко запозна присъстващите с неговия житейски и творчески път, с постиженията и наградите му, които са впечатляващи.

„Изложбените зали са били напълнени с шедьоври и с прекрасни хора. Възрастта е като издигане със самолет – хоризонтът се разширява, а едрите неща стават все по-дребни. Мисля, че този мъж тук е пример за това. Той непрекъснато разширява нашия хоризонт с изкуството си и ни показва как от всички неща, които изглеждат едри си струва човек да се съсредоточи и да запази едно или две от тях“, посочи в словото си и зам.-кметът на Велико Търново Нейко Генчев. От името на Община В. Търново той връчи на акад. Панев отличието „Златна перпера на цар Иван Асен II“. Великотърновската поетеса Райна Недялкова прочете свое стихотворение, посветено на юбиляра, който е автор на почти всички корици и илюстрации на нейните стихосбирки напълно безвъзмездно. Поздравителен адрес към твореца изпрати и кметът на Димитровград Иво Димов, в чиито регион е родното село на Панев. „Красотата ми е любима тема. Тя е водеща и за съпругата ми Иваничка Панева, и за сина ми Габриел Панев. Смъсълът на човешкия живот е усъвършенстването на човешкия дух. Творецът се докосва до Бога в процеса на творчество“, каза специално за Общинското радио доайенът сред великотърновските художници Христо Панев.

Изложбата ще остане подредена в Изложбени зали „Р. Михайлов“ до 5 ноември.

Кремена Крумова – Попова