Политика

Илияна Йотова: Контрапродуктивно е политическите партии да се замерят с шума около Шенген

„Не бих искала да коментирам журналистически филм, който обслужва тезата, че България не е готова за Шенген. Много бих искала да видя и друг филм – затова как се стреля по български граничари и как  вече има жертви на нашата граница, за което сякаш Европа остана глуха“. Това заяви пред  журналисти във Велико Търново вицепрезидентът Илияна Йотова.

„И в името на паметта на тези  момчета би трябвало да сме по-прозрачни, по-категорични и по-справедливи от европейска гледна точка“, отбеляза  Йотова. По нейни думи решението за Шенген е отново политическо така, както през 2011 г.

„През 2011 г. България допусна голяма  грешка и тази грешка се състои в това, че позволи техническите критерии за приемането в Шенген така, както е важало за всички останали страни – да бъдат изместени и заменени от политически критерии. Винаги ще има нестабилност или правителствени кризи в една от държавите членки и ние ще трябва да плащаме за тяхната вътрешнополитическа ситуация, какъвто е случаят в момента с Нидерландия“, обясни вицепрезидентът. Тя каза, че това не отменя задълженията на европейската дипломация да продължи да бъде  по-активна. Йотова припомни, че през последните два месеца служебното правителство, министрите на външните и вътрешните работи са положили големи усилия и срещи на всички нива, включително и среща с парламента на Нидерландия, с комисията им по външна политика и  с австрийските власти.  За съжаление  последните 7-8 месеца  тази тема не беше на дневен ред и не беше приоритет на редовното българско правителство. Пропусна се златно време. Много наподобява ситуацията с Република Северна Македония, когато България пропуска шансове“, подчерта Йотова.

„В случай, че България не бъде приета в шенгенското пространство, усилията на всички институции трябва да продължат на всички нива“, смята вицепрезидентът.  По нейни думи българските представители в Европейския парламент са много активни в своите срещи. „Важно е да се предотврати проявяването на двоен стандарт“, каза Йотова. Според нея е вредно целият шум около Шенген да бъде използван от политическите партии в България..  „Това е контрапродуктивно, наблюдава се внимателно от европейските партньори и дава допълнителни аргументи на противниците на влизането на страната ни в Шенген“, коментира Илияна Йотова.