Политика

Илияна Йотова: За Европа трябва да се говори открито и честно. Няма нужда от лакирани думички

„За Европа трябва да се говори открито и честно. Еднакво опасни са тези, които отричат Европа, и тези, които смятат, че няма нужда от промяна. Това заяви във Велико Търново вицепрезидентът Илияна Йотова. По думите й нямаме никаква нужда от лакирани думички, от изречения, които са втръснали до болка на всички европейски граждани, включително и на българските граждани от 12 години насам.

На журналистически въпрос смята ли, че промените в Закона за вероизповеданията и опрощаването на 8 млн. лева дълг на Мюфтийството към НАП са от национална сигурност – Йотова отказа коментар с мотив,  че няма достатъчно информация, тъй като само преди ден се е завърнала от САЩ.

„На ход е конституционният съд”, каза Илияна Йотова по повод отхвърленото вето на президента върху Изборния кодекс. „Ветото беше отхвърлено с  много грозен дебат в Народното събрание. Не бяха взети предвид основателни критики към промените, които бяха гласувани само преди  седмица”, посочи вицепрезидентът.

Във Велико Търново вицепрезидентът участва в дискусия със студенти и ученици на тема „Разбират ли младите езика на Брюксел”, организирана от Българското училище за политика „Димитър Паница”.  Форумът е първият от планираните пет дебата в различни градове на България. Срещата откри ректорът на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов. В приветствието си той подчерта, че желанието на академичното ръководство е висшето училище да се превърне в европейски университет, за да остават и да се  развиват младите хора в родината си.