Политика

Илияна Йотова: България трябва да се обърне към европейските институции за справяне с миграционната вълна

„Има какво да се направи още. Европейският съюз задейства директива за временното убежище, но България трябва да направи своя план, тъй като директивата е остаряла. Тя е от началото на 2000-та година и е направена за последствията от конфликта за бивша Югославия. В програмата, която българското правителство трябва да състави, е нужно да бъдат избегнати недостатъците и. Според директивата временна закрила може да се дава до 1 година. Това означава, че в този период ние трябва да сме готови да предоставим място за живеене, условия за започване на работа и образование за децата. Тя предполага да се дават и социални помощи“, коментира във Велико Търново вицепрезидентът Илияна Йотова относно предоставянето на убежище за украински граждани в страната ни. Тя изрази опасения, че конфликтът в Украйна ще има много последици.

Илияна Йотова допълни, че ще бъдат разпределени  420 млн. евро за ликвидиране на последиците от емиграцията и за справяне с бежанския проблем. „Парите се разпределят на квотен принцип, но тъй като България  е в особена ситуация и при нас също идват много бежанци, бихме могли да говорим за значителна сума, за да бъдат покрити разходите на хората, които приемат бежанците“, допълни тя.

На  въпроса дали има износ на оръжие от България  за Украйна, вицепрезидентът допълни: „Ние вярваме на това, което говори министърът на икономката, че в момента българско оръжие за Украйна не се изнася. Оттам нататък нашата институция не разполага с никаква друга информация. Всеки носи отговорност за твърденията, които прави“.

Пламена Димова