Култура

И испански студенти с интерес към Никополис ад Иструм

Близо 84 000 туристи са посетили обектите на Регионалния исторически музей във Велико Търново от началото на година до сега. От тях над 5 100 студенти, над 13 700 са учащи се в различните възрастови групи и 5 000 деца от предучилищна възраст. Това информира д-р Теменуга Георгиева, завеждащ отдел „Връзки с обществеността” към културната институция. Изнесените беседи на български са над 700.

От началото на година до сега на историческите обекти във Велико Търново са изнесени и над 30 открити уроци за великотърновски ученици и студенти. От тях над 20 в Музей „Възраждане и Учредително събрание”. Имало е интерес към Археологическия музей, Сарафкина къща, църквите „Свети Димитър Солунски”,  „Свети 40 мъченици”, „Свети Героги”. Три открити урока е имало и на Никополис ад Иструм. Любопитен факт е, че интерес към римския град са проявили освен български учащи се, и група испански студенти.

В топ 3 на най-посещаваните исторически обекти във Велико Търново от учащи се от началото на година до сега влизат крепостта Царевец, Музей „Възраждане и Учредително събрание“ и Мултимедиен посетителски център. Историческият хълм са изкачили над 18 100 учащи се от I до XII клас и близо 3 300 студенти.

Кремена Крумова – Попова