Любопитно

Има ли пари, средностатистическият българин обича да пътува

Будапеща, Виена, Прага, Рим, Берлин, Мюнхен, Дъблин! Да, все красиви европейски градове, но и нещо повече. Коледните базари там са уникални! Затова и често българи предпочитат да пътуват специално предколедно до там. Да се полюбуват на празничната атмосфера, да се потопят в приказната обстановка от светлини, уханието на ванилия и коледни сладки.

„Предпочитани са предколедните пътувания, когато се освещават елхите и се включват светлините. Между 580 лева до 750 лева вървят пакетите в зависимост от посетения град. Примерно 580 лева е до Будапеща. Това са три нощувки в пакети и самолетен билет. За Коледа пак има предложения за посещение на европейски столици със самолет – до Прага е 780 лева, Израел – 1 440 лева, Барселона –също пакет със самолет от 880 лева с пакет. Тази година предлагаме успешно Дъблин, Ирландия за коледни базари. За Коледа няма толкова много програми, защото е семеен празник. Повечето са предколедни базари и Нова година извън страната. Най-голямото разнообразие е тогава”, пояснява Пепа Брусева, великотърновски туроператор и собственик на „Интертурс”.

Балканите са отново хит сред желаещите да посрещнат Нова година. Причината – цените са доста приемливи и са близко до страната ни. В съседна Сърбия пакетите вървят между 350 лева и 450 лева за три дни, с новогодишен куверт. В Белград е малко по-скъпо. Западната ни съседка посреща щедро и приятелски – отбелязва се настъпването и на българската, и на сръбската Нова година. Гърция също се продава на  прилични цени – Кавала, Солун, Олимпийска ривиера от около 400 лева. Македония също е харесвана страна, най-вече Охрид. Цените са от порядъка на 400 лева е пакетът. Турция пак си остава една от дестинациите, където има добро съотношение между качество и цена. Предпочитани са Кушадъсъ, Анталия. Цените варират между 260 лева и 350 лева. Пуснати са дори допълнителни самолети от София и Варна за Турция.

„Сред самолетните екскурзии са предпочитани столиците  Рим за 1090 лева, Прага, Мадрид, също около 1000 лева излиза посещението. Тази година успешно се предлага Палермо и Катания. Отново излиза за около 1000 лева. Египет е много добре продавана дестинация. Наблизо е. Добри температури. Топло е, не е скъпо много. И Нова година посреща човек, и почивката си изкарва, може да съчетае рекреативния с културния туризъм. За 7 нощувки близо 1000 лева, допълнително с новогодишен куверт. Тунис също е на добра цена, и там е топло, приятно. Мароко се продаде бързо тази година. Сред по-екзотичните места за посрещане на Нова година са Тайланд, с цени от 4000 лева, Доминикана за 3 500 лева, Малдиви за около 5 500 – 6000 лева, Виетнам – 5000 лева. Дубай е с по-ниска цена за пет нощувки започва от 1 700 лева, плюс куверт за Новата година и малко повече в зависимост от хотела. Бали, Шри Ланка, Малта Имали сме запитвания за Лапландия, за посещение на селцето на Дядо Коледа, но нямаме записани тази година, а и местата свършиха”, усмихва се Брусева.

И допълва, че има ли заделен бюджет, средностатистическият българин обича да пътува до близки или далечни дестинации.

Кремена Крумова – Попова