Поминък

Енологът Димитър Димов: „В с. Ялово възраждаме старите български местни сортове“

На 14 февруари –Деня на любовта и виното ви срещаме с енолога Димитър Димов. Той е радетел на създаването на терени и вина от стари български местни сортове. Преди близо 5 години, заедно със свой приятел, Антон Танев, насадиха 10 дка във великотърновското село Ялово със стари български местни сортове –  рубин, гъмза, димят, памид, червен мискет. От интернационалните сортове са само малко декари с шардоне и каберне совиньон. Постепенно терените увеличиха на 15-20 дка. Подготвят още 15 дка за кокорко и още няколко забравени български сортове. Цикълът е затворен и от произведеното грозде, в добавка с количества от други прозводители, си правят собствено вино. Така вече произвеждат годишно по 20 000 – 30 000 бутилки.

„Целта ни е да правим вина, които да бъдат от местни сортове грозде, по стари традиционни методи. Виното отлежава в дъбови бъчви. Искаме да бъдем всичко, което не е промишлено производство. Не ни е самоцел да произвеждаме само нашето грозде. Искаме да възродим старите български сортове, които са били  характерни за региона от преди стотина години, както и да подпомогнем биоразнообразието. Другият момент при отглеждането на български стари сортове е маркетинговият инструмент. Нашите клиенти очакват от нас да имаме типични вина, характерни, различни и затова биха се отбили от пътя си и да дойдат при нас. Няма как да сме характерни, ако използваме интернационални сортове”, казва Димов.

Близо 5 години като изба, винарната може да се похвали с това, че има все повече посещения от туристи. „Има интерес към нас, клиентите ни познават. На един нормален етап от развитието си сме. Въпреки, че е малко трудно в ковид кризата, но е трудно за всички бизнеси. Българи идват, чужденци относително по-малко. Идват частни туристи. Не сме в този сегмент на масовия туризъм. Големите туроператорски  компании не го предлагат толкова“, поясвява специалистът.

Малката бутикова изба в с. Ялово вече има и своите първи клиенти в Дания, Англия и Германия. Въпреки това, фокусът на собствениците продължава да бъде вътрешният пазар и виненият туризъм. Всяка година избата представя вината си на изложения у нас и в чужбина. Вече са готови и младите вина. Сред тях червено – рубин и каберне фран, розе. Подготвят се и белите вина.

Димов отчита, че малко по-високи са средните температури през зимата, отколкото обикновено и малко по-ниски са валежите, които падат за сметка на много повече валежи през последните години през май-юни. А преди години е било обратното – повечето валежи падаха януари, февруари, март и април. „Миналата година беше доста благоприятна за България за разлика от големите проблеми, които имаха повечето европейски страни като Франция, Испания, Италия. Ние бяхме късметлии. Но си личи, че  климатичните  промени водят до проблеми. Нашите сортове са по-добре адаптирани към това“, допълва енологът.

Освен да създава вина, енологът е и голям винолюбител. Предпочита да консумира бели, червени и пенливи.

Кремена Крумова – Попова