Култура

Изтокът срещна Запада в ХГ „Борис Денев” (видео)

Делегацията

Делегация от Пекинския университет за езици и култури и художници от учебното заведение откриха изложбата „Изтока среща Запада”, която по случай 70-годишнината от установяването на дипломатически връзки между България и Китай е експонирана в залите на ХГ „Борис Денев” в старата столица.

Калиграфия

В рамките на организирания, по инициатива на общинския съветник Нейко Генчев, Фестивал на китайската култура – тази вечер в салона на МДТ „Константин Кисимов” четирима артисти, двама професори и двама студенти от Университета по геонауки в Охан ще представят магията на традиционната китайска музика и бойни изкуства.

Откраднат в снимка миг

Благодарност към Община Велико Търново поднесе директорът на галерията-домакин Николай Сираков. Той представи гостите на събитието, сред които началникът на Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности” в Общината – Нелина Църова, директорът на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов, представители на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, директори на учебни заведения с изучаване на китайски език и приятели на китайската култура.

Древни отражения

Своята благодарност към Общината-организатор поднесе и дългогодишният ректор на Пекинския университет за езици и култура проф. Цуей Си Ля, който представя свои авторски калиграфии на лична поезия и класически стихове, писани на езика на династиите Тан и Суей, властвали в Поднебесната империя, тогава когато се създавала Дунавска България.

проф. Цуей Си Ля

 

Видео от откриването:

Публикувахте от Общинско радио Велико Търново в Вторник, 28 май 2019 г.