Култура

Изтеглиха победителите в играта „Открий камбаната в галерията”, 2-годишно дете е сред печелившите

Четиричленна комисия с председател – директорът на Художествената галерия „Борис Денев” във Велико Търново Николай Сираков, изтегли 22-мата победители в играта „Открий камбаната в галерията”.

В рамките на няколко дни, старостоличани и гости имаха творческата задача да намерят сред картините в културната институция тези, на които са изобразени камбани. Повод за интересната и забавна инициатива бе 21 септември, Световният ден на мира. В един и същи час, в цяла Европа, камбани огласиха държавите, подкрепили инициативата на Германия под надслов „Нека първият им звън изрече думата „мир”.

Камбани проехтяха и в ХГ „Борис Денев”. Донесени от Николай Сираков чанове приветстваха първите и най-нетърпеливи посетители в галерията. „Още вечерта, час преди началото на играта, започнаха да прииждат хора. Решихме да ги пуснем по-рано, за да не ги бавим. Децата се оказаха по-бързи от своите родители, които пък им помагаха да попълнят анкетните карти. И през останалите дни имаше интерес, но в първия бе истински фурор”, съобщи за Общинското радио Сираков.

Четири картини с камбани трябваше да открият участниците. Верните отговори бяха скрити в три произведения, озаглавени „Освобождение” I, II и III на Симеон Венов, и едно от постоянната експозиция на галерията на Боруна – „Камбани” от Атанас Яранов. Най-активните ентусиасти – децата, заедно със своите родители, обиколиха просторните зали в културната институция, и в търсене на камбани, разгледаха както новооткритата експозиция на семейство Паневи, така и намиращата се на първия етаж изложба с икони на възрожденски автори, част от фонда на търновския Регионален исторически музей. Те се качиха и на втория етаж, където е подредена постоянната изложба „През погледа на художника” с творби от български класици, сред които Любен Зидаров, Светлин Русев, Златю Бояджиев, Владимир Димитров-Майстора, Вълчан Петров и Найден Петков. „Идеята е да предизвикаме интереса у децата най-вече, въпреки че играта беше предназначена за всички възрасти. Целта е децата да свикнат от малки да посещават културни събития и галерии”, допълни  Сираков.

Победителите ще бъдат потърсени от екипа на Художествената галерия във Велико Търново, за да разберат как да получат своите награди. Ето и кои са късметлиите:

Росен Ангелов – 4 г.

Георги Иванов – 8 г.

Тоня Стоева – 31 г.

Стелла Стоева – 6 г.

Християна Каркорова – 9 г.

Йордан Каменов – 8 г.

Емил Борисов – 44 г.

Владимир Русев – 6 г.

Йоана Вълчева – 8 г.

Елисавета Григорова – 11 г.

Александра Здравкова – 14 г.

Красимир Георгиев –  51 г.

Росен Христов – 9 г.

Димана Папазова – 9 г.

Инна Георгиева – 45 г.

Янислав Каркоров – 5 г.

Елица Николова – 2 г. и 4 месеца

Антон Христов – 12 г.

Катерина Русева – 36 г.

Павлина Ангелова –  44 г.

Деяна Русева – 36 г.

Александра Георгиева – 6 г.