Здравеопазване Община

Изтеглиха жребия с победителите в „Движи се и победи“

Калина Николова, Виолета Бончева и Кольо Колев спечелиха големите награди – ваучери на стойност 90 лева, във възрастовите си групи в кампанията „Движи се и победи”. Те изминаха и трите похода в инициативата, която се проведе от 28 септември до 12 октомври – до Ксилифор, Преображенския манастир и манастира „Св.св. Петър и Павел”. Жребият бе теглен днес в Регионалната здравна инспекция от представители на институции в присъствието на средствата за масова информация.

Победители в същите възрастови групи при участвалите в два от маршрутите са Наим Пашов, Ралица Пънова и Росинка Стойкова.  Наградата при семействата получават чрез жребий Недка и Стойчо Русеви. Специалната награда за най-малък участник взе 5-годишният Александър Върбанов от Велико Търново. Кольо Колев – на 83 години, също от старата столица, отново получи специалната награда за най-възрастен участник. Всички награди са ваучери на стойност 40 лева.

Наградата за най-масово участие в есенния дял на кампанията „Движи се и победи” днес на церемония в Регионалната здравна инспекция във Велико Търново получи ОУ „ Бачо Киро”. Отличието се присъжда от името на председателя на местния парламент.

Натали Стоянова бе изтеглена за победител във възрастовата група до 29 години. Наградата е на регионалния координатор на Министерството на младежта и спорта. Директорът на Младежкия дом във Велико Търново – Румен Петров, обяви приза за най-активен участник в спортно-туристическия празник в Ксилифор. Той отива при Анастасия Брусева от Центъра за настаняване от семеен тип на ул. „Цветарска” в старата столица. Иван Коев от Общински комитет „Васил Левски” награди победителите в състезанието „Лъвски скок”.

398 деца, ученици и възрастни преминаха трите маршрута в есенната кампания „Движи се и победи”. Инициативата се проведе от 28 септември до 12 октомври. Първият поход до Ксилифор бе съчетан със спортно-туристически празник. В него сили премериха подрастващи от четири великотърновски училища и три центъра за настаняване от семеен тип. Те участваха в щафети, центрове на предизвикателствата, спортни състезания, Лъвски скок, колокрос, спортен риболов, теглене на въже и др.

Близо 67 процента от участвалите в походите са се включвали и в предишни кампании. Голяма част от участниците – около 36 процента, го правят за първи път. Това доказва, че въпреки дългогодишното провеждане на „Движи се и победи” все още интересът към инициативата е голям. Най-много са били участниците на възраст от 4 до 19 години – 222-ма. Голям е броят и на възрастните над 60 години – 80 участници.

По време на трите етапа от кампанията бе измерено и кръвното налягане на 127 души. С оптимални стойности са 75 процента от тях.