Поминък

Израел и Испания ще консултират овцевъдния бранш у нас

Създателят на породата овце Асаф от Израел ще бъде консултант на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/. А испански селекционери ще подпомогнат бранша при създаването на център за качествен семенен материал от мъжки разплодници в Павликени, обяви специално за Общинското радио проф. Иван Станков, изпълнителен директор на НОКА. Това бе решено по време на кръгла маса във Велико Търново с представители на овцевъдния сектор от 16 държави.

„С останалите страни от Европа и Азия решихме заедно да отстояваме интересите на овцевъдите. Ще изготвим общ меморандум до месец-два, в който ще заложим  идеите за бъдещото развитие на сектора. Ще наблегнем на конвенционалното производство, но без да пропускаме и  традиционните методи при отглеждането на животните, т.е. естествените ресурси”, посочи проф. Станков.

Според изнесения му доклад, възрастта на овцевъдите у нас все повече се увеличава, младите хора все по-малко се интересуват от работата. Но пък имат отношение към електрониката и по-лесно боравят с нея. Появили са се модерни овцеферми, където се отглеждат продуктивни породи при пълна автоматизация.

„Има животни с млечност от 400-500 литра мляко, а ние получаваме 70-80 литра. Огромна разлика! Затова е важно да се работи с високо ниво на селекция и балансирано хранене. Колкото по-висока е плодовитостта и живото тегло, толкова и икономически ефект ще е голям. Коментирахме на срещата и, че трябва да си защитим нашите традиционни млечни продукти. В целия свят сме известни с киселото си мляко, което няма аналог. Нашето е уникално, заради пръчковидната бактерия, единствена по рода си, тук, у нас – лактобацилус българукус. Аз посочих, че още в началото на XVI век сме известни с киселото си мляко. Светът трябва да знае това.

Френският крал Франсоа I имал тежки стомашно –чревни заболявания. Обърнал се към своя съюзник Сюлейман Великолепни, който изпратил  лечител от България, който му занесъл именно кисело мляко. Обсъдихме на срещата, че е ниска културата на хранене. Че трябва да защитим българското производство и българските  продукти да се правят от български суровини. Продуктите у нас са пълни с палмово масло, което съдържа в голямо количество палметинова киселина, изключително вредна. Тя е наситена, от нея се прави восък и представите си какво влиза и става с организма ни.

В истинските продукти се съдържа линолова, линоленова киселина и незаменими аминокиселини, от които няма странични ефекти. Най-висока смилаемост има козете мляко. С високо съдържание на полезни мастни киселини и аминокиселини. Но хората нямат достатъчно средства, за да си купуват качествени продукти, но после парите им отиват за лекарства”, обобщи проф. Иван Станков, изп. директор на НОКА.

Кръглата маса във Велико Търново бе част от VII-я Национален събор на овцевъдите в България, който се проведе край Петропавловския манастир от 11 до 13 май.

Кремена Крумова – Попова