Прокуратура Съд

Изправиха на съд учителка, родила в парк и удушила бебето си

Учителка, която роди в парк в центъра на Горна Оряховица и удуши новороденото си бебе, днес бе изправена на подсъдимата скамейка. Делото срещу 34-годишната Венелина Петкова се гледа в Районния съд в железничарския град. Обвинителният акт срещу педагожката бе внесен от прокуратурата в съда в началото на юли.

Учителката в стражишкото село Виноград, която е майка на три деца, е обвинена по чл. 120 от НК за „убийство, извършено от майка върху рожба, веднага след раждане“, уточниха от прокуратурата. Наказанието, което предвижда законодателят, е лишаване от свобода до три години. Съдебното заседание се проведе при закрити врати, за да не се разгласят данни от личния живот на подсъдимата. Държавното обвинение и защитата на Петкова са поискали споразумение за освобождаването и от наказателна отговорност и налагане на административно наказание. Съдът ще се произнесе за вида на наказанието в следващо заседание. Венелина Петкова е с мярка за неотклонение „подписка“.

Миналата есен тя родила тайно в парк четвъртото си дете, след което е била приета Спешна помощ с масивен кръвоизлив. От там я пренасочили в АГ-отделението, където била прегледана от дежурния гинеколог д-р Димитринка Димитрова. Още при първия преглед, лекарката установила, че е имало раждане, макар Венелина Петкова да отричала. За доказателство на раждането обаче е направен преглед на ехограф, който установил, че има остатъци от плацентата и пъпната връв. Тъй като жената продължила да настоява, че няма раждане, а и бебето не било намерено в болницата, медиците алармирали полицията. По случая полицаи от железничарския град веднага предприели разследващи действия. Направили оглед на парка. По-късно пред хранителен магазин полицаите се натъкнали на съпруга на родилката, а при претърсване на семейния им автомобил в багажника в сак било открито натъпкано безжизненото трупче на новородено момченце. По-късно аутопсията във великотърновската болница доказала, че бебето е доносено, родено е живо, дишало е около десет минути и след това е било удушено.

По това време Венелина е била учителка по история и английски в ОУ “Св. Климент Охридски” в стражишкото село Виноград. Направило впечатление, че тя ходи с по-широки дрехи, до последния ден е била на работа, пътувала с ученическия автобус.