Култура

Изложбени зали „Р. Михайлов“ посрещат посетители с две изложби

Те бяха открити през март, но поради възникналата епидемиологична обстановка не можаха да бъдат разгледани. Това са „Магията на Краков“ и „Родина на кръстопът“-Представителна изложба на арт фюжън фестивал куратор Иван Василчин.

„Магията на Краков“ е интернационален проект-изложба с участието на над 26 автори от Европа: Полша, Франция, Италия, Швеция, Украйна, Словения, България; Канада, САЩ; Ирак.
Кураторът на изложбата – Лешек Жебровски, арт-директор на галерия „Лабиринт 2“ в Краков споделя: „Участниците в изложбата бяха помолени да отговорят на въпроса: „Защо Краков (е източник на вдъхновение за тях)?“ И в този смисъл – това са получените от артистите отговори.
Изложбата представя творби, за които културната столица на Полша – Краков е широко разбирана като обект за творческо вдъхновение. Град с уникален ландшафт, колорит, уникална архитектура, град с необикновени исторически личности и атмосфера, благоприятна за художествено творчество, град на културата и изкуството.

Изложбата „Родина на кръстопът“ с творби на сто художници от български произход, живеещи в чужбина е експонирана в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново,
Организатор на изложбата е художникът Иван Василчин, който живее в Стар Бешенов в Румъния. Творбите, представени в експозицията са живопис, графики и скулптори, са създадени на пленерите, организирани от Иван Василчин и неговата фондация „Родина на кръстопът“ през последните 14 години. В тях са участвали български творци, живеещи в Румъния, Сърбия, Гърция, Унгария, Германия и САЩ. В експозицията от 160 творби има и гостуващи художници от Индия, Полша, Франция и Нидерландия. Двете изложби могат да бъдат разгледани до 17 юни 2020г.

Всички посещения ще се извършват при стриктно спазване на здравните и хигиенните изисквания. Посетителите трябва да бъдат с предпазни маски, а при влизане в сградата ще се извършва задължителна дезинфекция. Придвижването в залите с експозиции ще става при спазване на необходимата социална дистанция от 2-2,5 м. един от друг.

Двете изложби могат да бъдат разгледани до 17 юни.