Култура

Изложба представя великотърновски опълченци, участвали в Руско-турската война

Изложбата „Памет за Опълчението” на Регионален исторически музей – Велико Търново е посветена на 145-та годишнина от Освобождението на града и началото на Руско-турската Освободителна война (1877-1878 г.) Мобилната експозиция с 18 визии, изработени на винил, ще бъде открита на 4 юли в пространството пред факултета по Изобразителни изкуства в центъра на Велико Търново.

„500 години българският народ е подчинен на чужда власт, но свободолюбивият му дух остава жив. Организират се множество чети и въстания, за да се стигне до поредната Руско-турска война от 1877-1878 година, след която идва и освобождението на България. Тази свобода не ни е дарена. За нея загиват хиляди българи. Основната тежест на войната с всички главни битки и стражения се изнася от българското опълчение. Именно на опълченците, по- специално на тези от великотърновския край, е посветена експозицията. В нея са представени  техни фотографии, както и принадлежали им медали, ордени, огнестрелни и хладни оръжия, лични вещи и документи, съхранявани във фондовете на музея.“, поясни д-р Атанаска Стамболийска, част от екипа, подготвил изложбата.

В експозицията са използвани литографии и гравюри, представящи освещаването на Самарското знаме от отец Петър Драганов, роден в с. Дичин и връчването на знамето на българите – опълченци. Представено е и знамето, ушито за Априлското въстание, но останало неизползвано през 1976 г., което е тържествено връчено от търновци на ген. Гурко при освобождаването на града от руските войски и е предадено на IV опълченска дружина. То става знаме на дружината и е носено от нея по време на военните действия до края на Руско-турската Освободителна война.

Екипът, който реализира „Памет за Опълчението, е в състав: д-р Емил Врежаков, д-р Атанаска Стамболийска, д-р Пламен Събев и Наталия Борисова. Експозицията може да бъде разгледана до края на месец юли.