Денят

Изложба от ценни  документи и снимки представя участието на България в Балканските войни

25 табла с факсимилета на ценни документи и богат снимков материал са включени в изложбата „Велики дни – сломени дни“ за участието на България в Балканските войни 1912 – 1913 година. Тя е експонирана във фоайето на Регионалната народна библиотека „П. Р. Славейков“ в старата столица, където ще остане за разглеждане от желаещите до 13 октомври. Изложбата е посветена на 110-годишнината от тези събития, а повод за нейното гостуване е и Денят на българските архивисти  и техен професионален празник – 10 октомври.

Изложбата е подготвена от Държавна агенция „Архиви“ с участието на Дирекцията на държавния архив към Президентството на Република Турция, Националния архив на Румъния, Държавния архив на Черна гора, Държавен военноисторически архив – Велико Търново и РНБ „П.Р. Славейков“.

Идеята за реализирането й мина през няколко етапа. Резултатът дава многопластова представа за тези войни, една богата и сложна картина за тях, предвид големия обем от материали и прецизно направения подбор. Много от документите се показват за първи път, благодарение Архивите на съседните страни. В изложбата са включени документи и от тези държави, което дава дълбочина и по-голяма всеобхватност в представянето на темата – от дипломатическата подготовка, през развитието на бойните действия в няколко направления. Показано е не само основното настъпление, но и Родопският отряд, Седма рилска дивизия, действаща по долината на река Места, което е  важно за крайния резултат от войната. Илюстрирани са и дипломатическите ходове по време на войната, първото примирие, следващите военни действия… Показва се и животът на войниците, когато не участват в бойни действия, положението в тила и протичането на живота там“, сподели Светлин Радев – директор на Държавен военноисторически архив – Велико Търново.  Според него изложбата надхвърля популяризаторските цели, които обикновено една експозиция си поставя и дава по-богата, пълна и автентична представа за периода на войните. Информационни текстове към таблата допълват представата на посетителите на изложбата „Велики дни – сломени дни“ за участието на България в Балканските войни 1912 – 1913 година.