Култура Социални дейности

Изложба на изтъкани от рециклиран текстил килимчета и стенни пана подредиха в читалище „Надежда 1869“

26 килимчета и стенни пана, изтъкани от рециклиран текстил, са експонирани в сградата на читалище „Надежда 1869“. Материалите са изработени в рамките на дейностите по проект „Демонстриране на система за разделно събиране на текстилни изделия, повторна употреба, подготовка за повторна употреба и изработка на килими от негоден  за повторна употреба текстил“. 387 572 лева е бюджетът на проекта, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020“, поясни Боряна Шошева от „Еко логистика“, дружеството  бенефициент на проекта.

„Отпадъците се събират от домакинствата в специализирани контейнери. След това преминават през дезинфекция. Част от тях се връщат в търговската мрежа за повторна употреба, други подлежат на ремонт, памучните с добри попивателни качества се отделят за индустрията, а останалите се нарязват на ленти. Именно те са използвани за изработката на тъканите изделия“, обясни Шошева. Килимите са с ширина 60 см и дължина до метър. Всеки от тях, както и паната, са уникални. Цветовете, формите, втъканите изображения са различни и неповторими, като най-често се срещат елементи от българските шевици. В зависимост от сложността на модела направата е от 15 до 20 дни.

13 от  килимчетата и  паната бяха дарени  на  Центъра за грижа за лица с умствена изостаналост в Церова кория, Центъра за грижа на възрастни хора в невъзможност за самообслужване на ул. „Цар Симеон Велики“ и Дневния център за лица с увреждания на ул. „Цветарска“ във Велико Търново.

„Винаги сме приветствали идеята всичко, на което може да  се удължи животът във времето,  да го използваме, да правим сувенири, с които да радваме цялата общественост на традиционните ни благотворителни базари“, каза  директорът на „Социални дейности и здравеопазване“ Росица Димитрова при откриването на изложбата.