Култура

Изложба „Гьоте. Шедьоври, вдъхновени от шедьоври“ на четирима световни творци представят в ХГ „Борис Денев“

    Уникалната изложба „Гьоте. Шедьоври, вдъхновени от шедьоври“ ще бъде представена за първи път във Велико Търново и у нас в Художествена галерия „Борис Денев“ в старата столица. Тя ще е отворена за ценители на изобразителното изкуство от 17 май до 17 септември. Експозицията  включва 89 оригинални творби на Салвадор Дали, Хенри Мур, Йожен Дьолакроа и Жан-Батист Мюре.

Изложбата предлага изключително редки графични портфолиа на най-великите художници от ХIХ и ХХ век, илюстриращи творбите на Гьоте, които са ги вдъхновили в техните художествени творения. Включените в нея произведения са част от колекции на големи музеи в целия свят, като Музея на модерното изкуство и Метрополитен музей на изкуствата в Ню Йорк – САЩ, Британският музей в Лондон, Национален музей на западното изкуство в Токио – Япония и др. Изложбата „Гьоте. Шедьоври, вдъхновени от шедьоври“ ще е съпроводена и с безплатен аудио гид на български и на английски език. След Велико Търново тя ще бъде представена в Литва.

Експозицията е от четири тематични раздела: Салвадор Дали – Портфолио «Faust – La Nuit de Walpurgis» (1968/1969:); Йожен Делакроа – Портфолио „Фауст“ (средата на 1825 – декември 1827); 3. Хенри Мур – портфолио „Prométhée“ и Портфолио на Жан-Батист Мюре „Фауст“ (1824 г.).

Салвадор Дали – Портфолио «Faust – La Nuit de Walpurgis» (1968/1969).

       През 1969 г. Салвадор Дали илюстрира „Фауст“, великата класика на немската литература, написана от Йохан Волфганг фон Гьоте, в която Фауст сключва известен договор с дявола, предлагайки душата си в замяна на светски удоволствия. Дали напълно разбира по-дълбоките, по-окултни и езотерични значения на творчеството на Гьоте.
Във „Валпургиевата нощ“, брилянтно илюстрирана от Дали, различните сцени се появяват в магически кръг, в светлотенце, чийто връх най-вероятно е зашеметяващият портрет на „Четенето на Фауст“, напомнящ за офортите на Рембранд. Алхимичните знаци, образувани от обърнатия подпис на Дали, добавят езотерично измерение към тази изключителна интерпретация на „Фауст“ на Гьоте.

Има 21 оригинални гравюри. Медни плочи са били гравирани от Дали с бурин, рубин и диамант. Този рядък екземпляр е номериран 37 / 293 и е един от 50-те, отпечатани върху ръчно изработена хартия Arches с неизрязани ръбове на палубата и воден знак. Страницата с обосновка е ръчно подписана от Дали и с допълнителни релефни подписи върху цели листове. Дата, 1969 г., с молив на страницата с обосновка, Grafik Europa Unstalt, Étienne-Denis Braillard, Женева, Швейцария на 20 февруари 1970 г.

Йожен Дьолакроа – Портфолио „Фауст“ (средата на 1825 г. – декември 1827 г.).

        Оригинални илюстрации от Йожен Дьолакроа към първия френски превод на „Фауст“ на Йохан Волфганг фон Гьоте, публикуван като рядък фолио в голям формат през 1828 г. от Шарл Мот в Париж.
Гьоте каза за тези произведения на Дьолакроа при разглеждане на литографиите, направени за изданието на текста от 1828 г.: „Дьолакроа надмина моето собствено виждане“ … „Трябва да призная, че самият аз едва ли си представях сцената толкова съвършено! Делакроа е велик художник с изключителен талант, който е намерил във Фауст точно темата, която му подхожда.“

Серията от илюстрации на Йожен Дьолакроа към „Фауст“ се смята от повечето историци за една от най-хубавите публикации на целия деветнадесети век. Гордън Рей нарича илюстрациите на Дьолакроа „върхът на романтичната книжна илюстрация“, а Дейвид Бланд нарича тома „една от най-великите от всички илюстрирани книги“.

       Хенри Мур – портфолио „Prométhée“

       Между 1949 и 1950 г. Мур работи върху литографии за превода на Андре Жид на „Прометей“ на Йохан Волфганг фон Гьоте, който сам по себе си се основава на античната трагедия на Есхил „Прометей вързан“. „Prométhée“ е първата книга, за която Хенри Мур създава оригинални литографии и е резултат от специална поръчка. Литографиите са изтеглени в студиото на Mourlot Fréres.

Портфолиото е от осем литографии на цели страници плюс шест главни букви и опашки за текста. Изданието е ограничено до 183 екземпляра върху ръчно изработена хартия Vélin de Chiffon от Papeteries du Marais.

Илюстрациите са доста буквални интерпретации на сцени от епоса на Гьоте и типични за фигуративните образи на Мур от онова време. Има паралели с неговата скулптура от времето, по-специално използването на драперии и стилизиране на формата на главата. Мур използва много цветове в отпечатъците и се радваше да участва в детайлите на производството.

В изложбата ще бъде представена и чиния на Дали с Фауст, изработена със специална техника, в която илюстрацията е с 24-каратово злато.

       Куратор на изложбата е Василий Кесаури, чието семейство притежава над 3000 ценни произведения на изкуството. През миналата година оригинални творби на Салвадор Дали, Кийс Ван Донген, Рокуел Кент, Пол-Емил Бекат и Федерико Фелини от тяхната колекция бяха представени в Художествена галерия „Борис Денев“ в изложбата „Казанова – мит в огледалото на визуалното изкуство“, която предизвика много голям интерес.

   За експозицията „Гьоте. Шедьоври, вдъхновени от шедьоври“ – също от колекционерския фонд на семейство Кесаури, пред журналисти във Велико Търново разказаха Василий Кесаури и неговият баща Александър. Значението й като възможност за търновската публика да е в досег със световното изкуство коментира Мартин Митев – директор на Художествена галерия „Борис Денев“.