Култура

Изложба в МДТ показва очарованието на традиционното иранско изкуство

Изложба на традиционно иранско изкуство ще бъде подредена във фоайето на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. Експозицията включва произведения на иранското занаятчийско изкуство, а сред тях има изящни сервизи, пана, килими и други предмети от бита, създадени от ръцете на иранските майстори. Изложбата, която ще очарова великотърновци и гостите на града с уникалните си експонати, може да бъде разгледана на 9 юни /петък/ от 17,30 часа. Събитието е по повод премиерата на великотърновска сцена на спектакъла „Шахнаме – сказание за Зал“, вдъхновен от древния приказен персийски епос „Шахнаме“ или „Книга на царете“ на Фердоуси.

В изложбата са представени различни образци на иранското изкуство – наследство на хилядолетната иранска цивилизация. Те са част от фонда на Иранския културен център в София. Произведенията на майсторите разкриват самобитната красота на иранското изкуство и привличат с елегантността, шарките и десените си, разкривайки късчета от древната иранска традиция и култура. Експозицията ще открият зам.-кметът на Община Велико Търново Нейко Генчев, аташето по културните въпроси при Посолството на Иран у нас д-р Месуд Ахмеди, директорът на театъра Васил Вълчев и режисьора на спектакъла Елена Панайотова.

По време на визитата си във Велико Търново иранският дипломат ще се разходи по Самоводската чаршия, ще разгледа Мултимедийния посетителски център, Царевец, парка Асеневци и Художествената галерия „Борис Денев“. Той ще бъде съпроводен от екип от режисьори от Коста Рика.

В 18,30 часа във фоайето на театъра ще се проведе и творческа среща с известната режисьорка, която е позната у нас и като прототип на главната героиня в българския филм „Майка“. С нея ще бъде и музикантът Марина Великова от група ОМ, която ще представи някои от традиционните ирански инструменти, на които свири по време на спектакъла.

Спектакълът „Шахнаме – сказание за Зал“ започва в 19 часа в голяма зала на великотърновския театър. В него участва актьорът Север Иванов, познат от сериалите “Войната на буквите” и “Открадна живот”, който наскоро се върна от шестмесечна специализация в Ню Йорк. Севар играе централната роля на Зал и си пратнира с Ралица Стоянова (от филма на Весела Казакова и Мина Милева “Жените наистина плачат”). В една от главните роли се превъплъщава Велислав Павлов, когото зрителите познават от сериалите “Порталът”, “Откраднат живот” и филма” Вездесъщият”.

Спектакълът е носител на наградите „Аскеер“ 2022 и ИКАР 2022 за авторска музика. Има номинация за „Аскеер“ 2022 за костюми, както и номинация за режисура за ярки постижения в областта на културата от Столична Община за 2021 г. С него е открит 40-ият международен театрален фестивал „Фаджр“ в Техеран през 2022. Автор на музиката е композитор Николай Иванов от група „Ом“, художник е Юлиян Табаков, хореографията е на Росен Михайлов.