Култура

Изложбата „На 70” събира творчеството на Иван Сираков и Тодор Тодоров

Изложбата под надслов „На 70”, посветена на рождението на двама великотърновски творци, откриват от 18 часа тази вечер в Художествената галерия „Борис Денев”. Тодор Тодоров (живописец) и Иван Сираков (скулптор) са имена, познати на любителите на изобразителното изкуство в старопрестолния град, а и не само. И двамата тази година навършват 70 години и решават да съчетаят творчеството си. Скулптурни и живописни творби си подават ръка, за да покажат на публиката близостта до  природата. Природата с нейните причудливи форми е център на експозицията, а връзката между авторите е и на нумерологично ниво. И Сираков, и Тодоров са родени на 29-о число на 1948 година. Единият – на 29 април, а другият – на 29 октомври.

27 живописни платна е подбрал за изложбата „На 70” Тодор Тодоров. Те са изпълнени с акварел, сух пастел и маслени бои. Тодоров рисува предимно пейзажи. „В днешната изложба е представил архитектурните пейзажи на Велико Търново през различните сезони, продиктувани от натрупаните лични впечатления по маршрута, който всеки ден изминава пеш. От квартал „Зоната“ до ателието си в близост до ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и обратно. „Пейзаж -1“, „Пейзаж -2“, „Пролет“, „Есен в парка“, „Пейзаж от Велико Търново -1 и 2“, „Пейзаж с куче“, „Алея в парка“, „Утро“, „Зоната“, „Светофар“ са творби, изградени от ефирни до наситени и плътни живописни пластове”, посочи директорът на Художествената галерия „Борис Денев” Николай Сираков.

С 12 вдъхновени от природните форми и животински видове творби се представя в експозицията скулпторът Иван Сираков. „В уникалните скулптури на Сираков се открива неописуема симбиоза в съчетанието на различните видове материали – камък, стъкло, метал, дърво, която допълнително засилва впечатлението при пресъздаването на различните животински видове. Съчетанието на камък с метал може да видите в творбите „Кораб“, „Орфей“ и „Риба -1“, а за „Котка“, „Риба -2“ и „Кондор“ Сираков използва мраморен оникс. За създаването на „Риба -3“ авторът използва невероятното съчетание на метал и стъкло. За основа на повечето си уникати, творецът Иван Сираков използва местни варовикови камъни с причудливи форми, които сами по себе си подсказват и идеята за бъдещият проект и оформят окончателният образ на всяка отделна творба”, коментира директорът на галерията в старата столица.

Експозицията „На 70” ще остане отворена за посетители до началото на месец май 2018 година.