Култура

Изложбата „Тласък” представя Ганчо Ганчев за няколко часа в петък

Самостоятелна поп-ъп изложба – така описва събитието, което подготвя в петък, 16 ноември, Ганчо Ганчев. Експозицията му ще бъде на разположение на посетителите само за няколко часа, а откриването ще бъде от 19 часа в „Руустър Хостел”. Заглавието, избрано за събитието, е „Тласък” – с благодарност и уважение към графити културата, дала тласък за артистичното развитие на художника. Той е подбрал композиция от платна, в която темата за графити изкуството е интерпретирана свободно и нестандартно. „Първото нещо, което видях като дете, бяха графитите. След това започнах да обръщам внимание на изящните изкуства. Хостелът ще бъде на разположение цяла вечер, той ще работи специално за нас. Мисля, че събитието ще е нещо, което не е правено досега в града”, загатна в интервю за Общинското радио Ганчев.

Освен с графити, художникът се занимава с аналогова фотография, изящни изкуства и интериорен дизайн,. „Едното дава идеи за другото, допълват се. Няма рязка граница между различните изкуства. За мен графитите са изкуство, колкото е и всеки един друг вид изкуство”, допълни той.

Негови работи украсяват не една или две фасади във Велико Търново. Споделя, че е против това да се рисува върху жилищни кооперации, без да се иска позволението на собствениците, както и върху паметници на културата. Според него, сред местата, които плачат да бъдат нарисувани в града, са паркингите на някои от големите търговски вериги, които са сиви и скучни. „Те имат огромни подпорни стени. Мисля си, че би било страхотна традиция с фестивали и т.н. това трябва да бъде задействано от някого. Със сигурност обаче не очаквам покана от някой от собствениците. Но ето – сега може някой да се възползва от идеята”, с усмивка допълни Ганчо Ганчев.