Култура

Изложбата „Ритуална рЕволюция“ в Читалище „Братство – 1884“, град Павликени

… Творческо отношение към света означава да разрешаваме проблемите около нас креативно, добронамерено и ефективно. Няма значение дали тези проблеми са социални, политически или икономически – ако подходим към тях с изобретателна мисъл и чисти намерения, окончателното им разрешаване е сигурно. Възможно ли е съвременното изкуство да провокира подобен процес?…

Отговора на този въпрос ще дадат няколко родни и чуждестранни артисти, които ще представят свои концептуални разработки на тема „Ритуална рЕволюция“. Експозицията показва творбите, изработени по време на Арт Резиденция „Старото училище“, която се проведе през лятото в село Горна Липница. Творците онагледяват идеите си за революцията като артистичен механизъм, чрез който може да се постигне коренна промяна на съществуващите модели на управление.

Фреди Дарк, Клои Саси, Артуро Дезимоне, Пауел Сутрадар, Паула Бели творят в областта на живописта, визуалното изкуство, фотографията и пърформанса. В техните оригинални художествени прояви залягат социални и политически теми. Българското присъствие в изложбата е в лицето на скулптора Иван Ушев и Ваяна Ташева – музикант. В изложбата се включват и ритуалните артисти Пламен Петров и L.Y.R.A. Куратори на Арт резиденция „Старото училище” са Радослав Механджийски и Теодора Константинова.

В рамките на изложбата творчеството е осмислено като умствен и обществен процес на човешката дейност, при който се създават напълно нови, оригинални материални и духовни ценности. Творческата революция олицетворява стремежа тези ценности да бъдат поетапно въплътени в реалния живот. Чрез различни изразни средства – живопис, инсталация, рисунка, кинетична скулптура, видео арт, танц и пърформанс – художниците изследват социални и чисто човешки потребности, в чиято същност се таи потенциал за отприщване на по-генерални трансформации в мисловността и поведенческите навици на обществото и индивида. Независимо дали е разчетена като израз на вътрешния ни свят или като социален феномен, жаден да преобърне хода на историята и да промени коренно модела на управление, революцията е пространство на отвъднормен творчески заряд – едновременно мощен, но крехък, експанзивен и уязвим. Тя може да е унищожителна, претопена в хаос и истерия, но също така добронамерена и здравословна за цялото общество. В креативното изучаване на нейната природа се крият благодатни истини и онзи, който пожелае да се разходи из нейния интериор, може да го направи именно чрез представените в изложбата произведения.

Изложбата на Арт Резиденция „Старото Училище“ може да бъде видяна в Читалище „Братство – 1884“, град Павликени, до 04.10.2018 г. Изложбата е съпътствана от семинар/публична лекция на тема „Съвременното изкуство, като форма за диалог и изграждане на Европа“ и кураторски тур представящ концепцията на изложбата, а именно: творчеството и активната социална позиция на артистите, като способ за изграждане на съвременна Европа.

Проектът „Организиране и провеждане на изложба „Ритуална рЕволюция“ в градовете София и Павликени“ е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата в рамките на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския Съюз.