Култура Община

Изложбата „Завръщане към Велико Търново“ в ХГ „Борис Денев“ събра многобройни почитатели

Многобройни почитатели на изобразителното изкуство от всички възрасти  станаха съпричастни на откриването на изложбата  „Завръщане към Велико Търново – сборна изложба на художници, творили във Велико Търново”. Тържеството уважиха председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, кметът инж. Даниел Панов, заместник-кметът Нейко Генчев, представители на институции, художници, скулптори, граждани.

„Изложбата показва 130 емблематични за изобразителното изкуство имена от пет поколения творци, част от фонда на Художествена галерия „Борис Денев“. Тя е първото по рода си представяне на автори, обвързали под някаква форма своя живот с града“, сподели при откриването й директорът на Художествената галерия Мартин Митев. Освен творби на патрона й Борис Денев, в нея са творби и на Йордан Попов, Александър Терзиев, Благой Иванов, Васил Стоилов, Димитър Багрилов, Ненко Маров, Иван Узунов, Константин Райчев, Нестор Иванов, Николай Русчуклиев, Борис Желев, Красимир Русев, Мариета Конова, Пламен Легкоступ, Стефан Лютаков, Николина Джановска, Иваничка и Христо Паневи…

„Изключително съм радостен, че това място започва да става притегателен център за хората  на изкуствата. Надсловът на изложбата не е случаен. Надявам се, че всички имена от изложбата, които видяхме,  могат да се мултиплицират в още такива събития. Велико Търново може да даде много не само на търновци, особено творците,  но и на цяла България, което се вижда и от това прекрасното събитие на празника на града ни. Нека да възпитаваме децата си в дух на обич към културата, образованието, да познават известните творци и великите българи, да се занимават с изкуства и да са горди великотърновци и българи. Защото родолюбието е било важно за всички нас още от детството ни“, каза в приветствието си кметът инж. Даниел Панов.

Изложбата е своеобразен реверанс и към редица автори, които са с особено значение за града, но не са представени в постоянната експозиция на Галерията. Тя е първото от четирите значими нейни събития през тази година.