Култура

Излезе от печат „СЛАДКОДУМИЦИ“, най-новата книга на великотърновската поетеса Алани Мени

Книжка с приказки „СЛАДКОДУМИЦИ” или „СЛАДКО от ДУМИЦИ“ на великотърновската поетеса-писател Мариана Димитрова, по-известна като Алани Мени излезе от печат преди дни. Тя съдържа 12 приказки и 12 цветни илюстрации към тях.

„Книжката не е толкова детска, колкото ще трябва да се замислят родителите, докато четат приказките. Защото децата имат една вътрешна мъдрост, която често ни изненадва. Приказките, както и разказите, които пиша са от 2016-2017 година. Не съм мислила да правя такава книга. Но се получи. Събраха се 12 приказки и реших да ги подредя в книжка. Като сън и като отговор идват книгите ми”, казва Алани Мени.

Рисунките в книжката са нейни. Но е използвала и умението на фотограф от Варна. Така наслагвайки рисунки с фотографии, от реалност, читателят попада в един вълшебен свят. „Главни герои в книжката са една калинка, перце, едно листенце на липа, стръкче сред полето. Те ни учат на любов, смирение, търпение и как да цени човек свободата”, допълва поетесата-писател.

В момента работи по друг проект – книга със стихове и миниатюри. Ще се казва „Сигма-аватар” или  „Път в Новото време”. Очаква се да излезе в началото на 2023 година.

На 18 октомври, вторник в Читалище „Надежда 1869“ – Велико Търново от 17.30 ч. Алани Мени ще представи поетичния си авторски спектакъл „На Бога си Земльо икона”.

Кремена Крумова – Попова