Култура

Излезе книгата „Обърната пирамида“ на Янислав Янков

    Третата  книга  с проза  на  поета Янислав  Янков – „Обърната пирамида“ вече е на книжния пазар. Предишните две негови творби от този жанр са мемоарната „Смъртта в живота само съществува. Спомени на един корабокрушенец“ (2014 ) и „Бясно дърво“ (разкази, 2016 ).

„Обърната пирамида“ е роман, но с поджанровото  уточнение „разкази в разказа“ – една стара наративна техника, която свързваме още с епосите „Илиада“ и „Одисея“ на Омир. Тя е комбинирана с различни по функционалност техники – накъсване на неутралния разказ на всевиждащото око на разказвача от други разкази на герои, прескачания във времето и пространството и др., оформяйки един модерен разказ. В книгата, както и предишните две, привидно хаотично сглобена, съществува строг вътрешен порядък и логика на художествения наратив, чрез които бихме уподобили  тази  сглобка от истории  на познатите ни циклични  сборници. Истории, които започват като обратно броене от 33 и стигат до 1 и маркираната празна 0. Истории, пронизани от Памет, която фиксира един обширен период  от  първите години след комунистическия преврат, та до ден-днешен.

„Обърната пирамида“ е един калейдоскоп, който предполага хаос, бъркотии. Има ги постоянно и както казва протагонистът: „Бъркотии стават, не само в живота, но и в литературата. Аз отдавна се разхождам и в двете.”, коментира литературният критик Владимир Шумелов.