Култура Любопитно

Изкуството от улицата до сцената

„Пътят от улицата до сцената е осеян с щастливи случайности” – това не е цитат от книга или известна сентенция. Това е историята на 24-годишната Невена Недкова, която от 3 години е част от екипа на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов”.

Аз съм горд възпитаник на Национална Априловска гимназия, където изучавах английски с френски език, а тук, във Великотърновския университет се насочих към английски с японски. Откакто се помня, имам влечение към сценичните изкуства и искам да се занимавам с изкуство под някаква форма. С течение на времето започнах да мисля, че мечтите ми са твърде смели, защото възможностите в родния ми град не съответстваха на ентусиазма ми.Всичко се промени през 2016, когато се преместих да живея във Велико Търново. В университета се запознах с талантлив китарист, с когото можех да творя и да се изявявам. Записах се и на уроци при Яница Русева, за да се усъвършенствам. Благодарение на новите знания и опит събрах смелост. Така с партньора ми започнахме да обикаляхме из страната. Представяхме на улицата песните, които бяхме научили. Скоро се появиха и първите ни авторски творби. Били сме в над 10 града, където регулациите позволяват свободната изява на улични артисти. Това ме много ценен опит за мен, защото ми даде кураж и ме предизвика. Публиката на уличните артисти е много по-различна от тази в залите и салоните. Тя е много непостоянна- ще остане, само ако пожелае, а има и всички причини да продължи по своя път. Винаги ще помня една група деца в Трявна, които ни подариха букет. Този жест ни накара да се връщаме отново и отново в града.„, сподели Невена и добави, че уличните изпълнения са и дали много ценни уроци. Най-важният от тях е бил, че грешки не съществуват. Има само непредвидени ситуация, а техните важност и значение се определят от нашите реакции.

През 2019 година тя решава да надгражда над уличните изпълнения, кандидатства за място в хора на МДТ „Константин Кисимов“ и става част от сопрановата партия.  „Първото представление, в което съм участвала е „Теменужката от Монмартр“. Никога няма да забравя вълнението преди да изляза на сцената. Бях колеблива и неуверена, но сега знам, че съм намерила своето място. На 25 март 2022 се навършиха три години от първата ми изява на театралната сцена. На същата дата бе и премиерата на „Мечо пух“ последния детски спектакъл на МДТ „Константин Кисимов“, в която влязох в ролята на Зайо. Това бе подобаващ начин да отпразнувам годишнината и ми даде възможност да играя пред най- сърдечната публика-детската“, разказа младата актриса.

Миналата година Невена поема още едно творческо предизвикателство, като става част от Арт работилница „Дионисий”. Дебютира с главната женска роля в постановката „Пигмалион“. „Присъединих се към екипа, когато представлението беше почти завършено. В същото време се освободи ролята на Елайза Дулитъл. Тя е силна личност, която претърпява пълна метаморфоза в хода на действието- от улична продавачка на цветя се превръща в изискана дама. Беше ми изключително близка като характер, а и прехода й ми напомни за моя живот- от улицата попада в един различен свят, в който се влюбва и иска да остане. Не съм черпила вдъхновение от филми или други постановки, за да се превъплътя в образ. Исках да остана истинска и да му дам частица от себе ти. Това е и най-голямото предизвикателство в театралното изкуство според мен. Представлението оживява, когато влееш от своята емоция и енергия, когато вложиш душата си“, допълни Невена.

Към настоящия момент тя прекарва голяма част от времето си на театралната сцена, но успява да съчетае ангажиментите си с преподаване на английски език в частна школа.

Диана Колева