Денят Политика

Изключиха Явор Божанков от ПГ на „БСП за България“, призоваха го да напусне парламента

„След изслушване на Явор Божанков, Общото събрание на Парламентарната група на коалиция „БСП за България“ взе единодушно решение за изключването му от групата.

Причина за това решение стана изказване и гласуване на Божанков за предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна, въпреки решението на Националния съвет на БСП и Общото събрание на парламентарната група да се гласува „против“.

Парламентарната група на „БСП за България“ призова Явор Божанков да напусне парламента и да освободи мястото за следващия в листата.“ – това се казва в официално съобщение на партията.

По-рано днес от парламентарната трибуна Божанков разкритикува позицията на БСП за изпращането на оръжия за Украйна.

„Без да съм експерт в тази тема съм съгласен само с една теза. След време ще ни съдят как сме гласували. Такъв ден ще дойде и ще има значение кой какво е казал. С ясното съзнание какви последствия може да има тази позиция за мен, как може да се разчете, съм убеден в едно, искам да остане в стенограмите – ще дойде ден, когато ще говорим кой е бил прав. Русия няма да спечели тази война“, каза Божанков под ръкоплясканията на мнозинството и видимото неудоволствие на БСП.

Явор Божанков е част от гражданската квота на БСП в парламента от Великотърновски избирателен район. Той не бе съгласен и с решението на червените да върнат хартиената бюлетина.

Око Божанков напусне Народното събрание, мястото му ще заеме Михаил Михалев, който на изборите събра 800 преференции и се подреди на второ място в листата, въпреки че ръководството на БСП го изпрати на пето място в началото на надпреварата.