Денят Любопитно

Издигнаха шестметров православен кръст по пътя към „Св. Троица”

Шестметров православен кръст се издига от дни на скалисто възвишение по пътя към манастира „Св. Троица”. Християнският символ е изработен и монтиран по идея на общинския съветник от ВМРО Евгени Коев. По негови думи кръстът е поставен в т.нар. Търновско светогорие и ще бъде видим за пътуващите към Русе, от Царевец, Трапезица, Преображенския манастир, от Ректората на Великотърновския университет. Според предание на хълма, където е сложен знакът, е имало средновековен манастир, който е носил наименованието на всички светци. Легендата за някогашната обител  по думи на Коев се пазела от старите монахини в манастира „Св. Богородица” в Арбанаси.

„Това е първият кръстен знак над старата българска столица. Той ще пази, закриля и благославия всички жители и гости на Богоспасимия, Свещения град Велико Търново – духовната и историческата столица на България”, каза Евгени Коев.

В реализацията на проекта с дарения на материали и финансова подкрепа са участвали младежи от местната организация на воеводите, вярващи християни, съмишленици на идеята.