Култура Образование

Известният режисьор Станимир Трифонов направи филм за любимия учител проф. Анчо Калоянов

Филм за любимия преподавател на поколения студенти във ВТУ, писател, фолклорист и учен проф. Анчо Калоянов направи режисьорът Станимир Трифонов, родом от Велико Търново и възпитаник на висшето училище. 27-минутната документална лента е под името „Учителю”. Освен интервю с Анчо Калоянов в нея говорят и негови съратници и ученици – професорите Иван Станков и Тодор Моллов, и децата му Даниела и Вълю.

„45 години ние сме приятели със Станимир и това има значение за филма. Той ме е виждал през всичките тези години и по-добре ме знае и от мен самия. Майсторски си е свършил работата. Бих казал, че се чувствам като изречение, в което точката е поставена вече”, признава проф. Анчо Калоянов. Според Станимир Трифонов, познат на публиката със сериала „Хайка за вълци“ и игралния филм „Изпепеляване”, документалният филм „Учителю” е най-дълго снимания в живота му, а именно от месец октомври 1978 година. „От тогава се познавам с Анчо. Той е един от най-близките ми хора във Вселената и във всички аспекти на живота ми е бил учител. Всичко, което научих във ВТУ, по-късно не научих”, посочва Трифонов. И допълва, че пропусналите да гледат премиерата на филма „Учителю” в аулата на ВТУ на 22 юли, могат да го гледат през септември по БНТ.

Лентата е осъществена с финансовата подкрепа на Общинската програма „Изкуство и култура“ и логистичната на Великотърновския университет.