Култура

Известният поет и философ Валентин Дишев ще гостува във Велико Търново

Валентин Дишев, известен български поет, философ, визуален артист, преподавател и издател ще гостува във Велико Търново. На 7 юни от 19.30 часа в пространството пред галерия „Борис Денев” той ще представи книгата си „Янус“. Тя е преразказ. И съвсем нова книга, съставена от „познати“ текстове. Тя е за Янус, но и за Еней, и за Ютурна, тя е за Рим, преди да бъде роден, и пак за него – като съдба, като предизвестие, но и надежда.

„Мястото на Валентин Дишев в българското литературно пространство е многопластово и категорично. От една страна като автор, от друга като издател и редактор – той повлиява и променя литературния контекст. Поезията на Дишев може да бъде определена като философска, писане, което все по-рядко се среща, а е важно светът да се изговаря не само през езика на делничното. Поетика, която борави с митологеми и с големите разкази на историята. Защото за да има бъдеще, писането трябва да има памет. Съвсем спокойно можем да го наречем и откривател: той е подавал и продължава да подава ръка на млади автори, да застава зад дебютните им книги, а това, че имената им бързо се превръщат в неделима част от поетичната ни среда, говори само за едно – за неговия непогрешим усет да вижда таланта още в зародиш, да го подкрепя и насочва и с това да се грижи за качественото създаване и предлагане на силна поезия…“ казва за поета Ренета Бакалова.

Валентин Дишев е роден на 7 май 1962 г. в Благоевград. Завършва Софийски университет „Климент Охридски“,  специалност Философия (1982 – 1987). Специализант и докторант по философия в СУ „Климент Охридски“ (1987 – 1990).

От създаването му и до 1994 г. е заместник-главен редактор на списание „Критика и Хуманизъм“, главен редактор на „Годишник на Центъра за критически изследвания и хуманитарно знание“. Хоноруван асистент в катедра „Философия“ при „Философски факултет“ на СУ „Св. Климент Охридски“ и в катедра „Етнология и социология“ на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

От 2002 г. работи като редактор в БНР – Радио Благоевград, а от октомври 2012 г. до юни 2017 г. отново преподава в ПУ „Паисий Хилендарски“ (катедра „Социология и науки за човека“). От ноември 2017 г. до май 2019 г. е главен редактор на издателство „Панорама“ (при Съюза на преводачите в България). Основател на ArsMedia – платформа с мултимедийно съдържание за вести и събития от литературния живот – 2015 г., основател на Издателство „Ars“ (2007 г.) и съосновател на Издателство Scribens и „Хралупата“ – бутик за думи, образи и смисъл“ (пространство за култура и дебат) през 2017 г. Инициатор и съосновател на „Национален литературен фестивал „Глоси“ (2007 г.) и „София ГлосиФест“ (2018 г.)

Има три самостоятелни изложби с фотографии и картини, както и няколко участия в „общи изложби“. Носител на множество национални награди.