Денят Политика

Изборният ден в област Велико Търново започна нормално, в една секция преминаха на хартиени бюлетини

Нормално започна изборният ден във Великотърновска област. Заради технически проблем една машина за гласуване не е сработила в секция 36 в Горна Оряховица и там се е преминало към гласуване с хартиени бюлетини, съобщават от Районната избирателна комисия /РИК/.

В 420 секции гласуват избирателите във Великотърновска област, в 311 от тях гласуването е машинно, като в 39 от тях устройствата са по две. Заявени са четири подвижни секции за хора, поставени под карантина заради COVID-19, две от тях са във Велико Търново и по една – в общините Горна Оряховица и Павликени, съобщиха от РИК. Болничните секции за хора, лекуващи се от вируса са три – две в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и една в общинската болница в Горна Оряховица. В четири социални центъра за настаняване на възрастни хора също са разкрити урни за гласуване – в Старческия дом „Венета Ботева“ във Велико Търново, в дома за стари хора в свищовското село Овча Могила, в центровете в Карайесен, община Павликени и в сухиндолското село Горско Косово. Секция е разкрита и в ареста във Велико Търново.

Във Великотърновска област 209 826 избиратели имат право на глас в днешния вот за президент и вицепрезидент и за народни представители за 47-ия парламент. Кандидатите за народни представители от различните партии и коалиции, регистрирани в Четвърти МИР- Велико Търново са 220, а кандидат-президентските двойки – 23.

Няма регистрирани нарушения на обществения ред преди началото на изборите, съобщават от Областната дирекция на МВР във Велико Търново.
Създадена е организация звената на Дирекция „Български документи за самоличност“ ще работят днес от 08,30 до 19,00 ч. Те ще издават удостоверения (за изгубени/откраднати/повредени/унищожени лични карти и документ с изтекъл срок ) с оглед на упражняване на избирателните права на гражданите.
Припомняме, че в изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника, с цел заснемане начина на гласуване.
Служителите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на ред, когато е необходимо и има съответното решение на избирателната комисия.
Предприети са всички необходими мерки  за охраната на обществения ред, пожарната безопасност и осигуряване на спокойното протичане на изборния ден.
Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес на денонощната телефонна линия 02/90 112 98 и на e-mail:  izbori2021@mvr.bg.