Култура Любопитно

Иво Иванов: Моите истории не дават отговори, а задават въпроси

Известният спортен журналист и писател Иво Иванов гостува в старата столица на сцената на Проект Арт Лято, до Художествена галерия „Борис Денев”, за една дългоочаквана среща с великотърновската публика. Авторът на сборниците с разкази „Кривата на щастието” и „Отвъд играта” зарадва търновци и гости на града с екземпляри от двата си бестселъра, а желаещите се сдобиха с книгите и автограф лично от автора.

„Тежка година беше 2020-а за всички ни. Загубихме много, аз загубих няколко приятеля. Загубихме време, загубихме преживявания, а те са безценни” сподели Иво Иванов, който вече 30 години живее и работи в Съединените щати, но всяко лято намира време да се върне в родината.

Писателят разкри явната за неговите читатели тайна че използва спорта като претекст, а иначе го вълнуват по-егзистенциални теми като смисъла на живота, смисъла на смъртта, смисъла на приятелството, защо въобще сме тук, какво правим, какво искаме да постигнем.

„Ако разкажа историята на един спортист и промъкна и моите философски мисли, тогава вече има някакъв шанс хората да ги прочетат и може би да вземат някаква поука от тези истории. Спортът ми помага да открехна вратата, да си сложа крака в процепа и да прокарам някои идеи, които винаги са ме вълнували. Причината да напиша книга със 73 истории за спорт каквато беше „Кривата на щастието” е точно тази”, откровеничи Иванов. Той е сред най-продаваните български автори през 2015 и 2016 г. Пише за обикновените хора, попаднали в необикновени ситуации и по-рядко за известни личности като например Ланс Армстронг, Лоло Джоунс и Леброн Джеймс.

„Историите са навсякъде около нас, въпросът е че не винаги са лесно откриваеми, но когато някоя история ме докосне започвам да търся повече фактология, да търся нейните протагонисти, антагонисти. Опитвам се да извлека изводи, които са малко или повече общочовешки”.

В Щатите, Канзас Сити, Иво Иванов работи като директор по маркетинг в сферата на уеб дизайна, продукция от „А до Я“ на видео материали, графичен дизайн, фотография и социални медии. В града тренира два гимназиални футболни отбора – момчетата през есента и момичетата през пролетта. Член е на местния Ротари клуб. Всяка събота води едночасов сегмент в популярно местно радиопредаване. Всяка сряда вечер прави подкаст с група приятели. Играе активно баскетбол и футбол. От 1999 година насам е също капитан на отбор, който се състезава веднъж в седмицата срещу други отбори в пъб викторина (игра по обща и популярна култура).

Гергана Нинова