Култура

Ивет Кайзер Смит гостува във Велико Търново с уникална изложба

Уникална изложба на тема „Разходки из Велико Търново – бележки в геометрични отговори“ може да разгледате до средата на септември в галерия  „Хеерц  Тооя“ в старата столица. Експозицията представя новите творби на Ивет Кайзер Смит. Тя живее близо 30 години в Чикаго – един от най-големите градове в света, планиран по Хиподамовата система. Хоризонталното му раположение в квинтесенцията си контрастира на вертикалното такова на Велико Търново.

Изложбата, наречена „Разходки из Велико Търново – бележки в геометрични отговори” е въплъщение на типологичния подход на авторката към градските външни пространства на Велико Търново. Той е базиран на нейните познания по математика. Ивет Кайзер Смит извежда своите числа на разходка. Това не е същото като да разхождаш куче, или да се шляеш с някой философ, разсъждавайки върху 2+2=4; тя усеща, следва и най-важното, представя си къде идва ред на числата в нейната композиция. Позволява си да наруши правилата на нейните структури и да използва многобройните източници на вдъхновение, идващи от мястото, където се намира, в този случай – Велико Търново.

Най-впечатляваща страна на всяка една от творбите, представени в изложбата, е използваното в тях наслояване. Вертикалните характеристики на градското планиране във Велико Търново са представени равнинно, като карта без кривите за надморска височина. Веднъж изравнени, в композициите израстват нови групички от възвишения. Промените в архитектурната, естетическа и историческа парадигма на града са представени в творбите на Смит като въздигащи се слоеве от цветове, линии, кръгове и правоъгълници, противопоставящи се и допълващи се един друг. По същия начин както еволюцията на града е дълбоко вкоренена в разнообразието и взаимозависимостта.

Срещнах Мондриан в един бар онзи ден. Беше му дошло до гуша от приказките на приятелите му за градско пространство и геометрия, за това как контурите и същността на всичко са свързани и възвисени чрез изкуството. Щеше да изнася лекция на Конференцията по математически изкуства след около час. „Имам нужда малко да избягам от реалността”, каза той иронично, „един Космополитън, моля”. Трябваше да го поразпитам за неговия начин на бягство, и продължавахме да говорим, и говорим до безкрай, е, поне докато затвориха бара. –   Ларс Нордби

Ивет Кайзер Смит (р. 1958, Прага, Чехословакия) живее и работи в Чикаго, Илинойс, САЩ. Бакалавърската и дисертация от 1990 г. към Южния Методически Университет (Southern Methodist University), Тексас, Далас се фокусира върху скулптура и фотография, и включва участие в Лятната програма Йеил (Yale Summer Program), Норфълк, Кънектикът. През 1994 г. авторката завършва магистърска степен по скулптура към Университет Чикаго.

Смит създава стенни геометрични абстракции, като изобретява системи за визуализиране на цифровите стойности, и по-точно, на поредици от числата Pi и Е, с помощта на грид изображения и повторения на прости геометрични форми. Повечето от по-старите и творби са стенни изплетени конструкции от фибростъкло. През 2016 г. тя се запознава с принципа на работа на лазерната резачка и започва да работи с лазерно изрязани акрилни листи. Самостоятелните и изложби включват: За вижднето: една точка (On seeing: one point), Пространство Игнишън прожект (Ignition Project Space), Чикаго (2019), OH Art Foundation, Zhou B Art Center,  Чикаго (2018); Променливи изрази на една константа (Variable Expressions of a Constant), The SXU Gallery, Университет Св. Ксавиер, Чикаго (2017); Етюди от Рi (Etudes from Pi), Jenoptik,  Жена, Германия (2012); изложба в дует във Fermilab Art Gallery, Батавия, Илинойс (2018). През 2005 г. Смит започва да работи с арт консултантски агенции, галерии и индивидуални клиенти, за да създава пространствено съобразени творби по частни и обшествени поръчки. Последните и поръчки включват: Фейсбук (Facebook), Чикаго (2018); Ийстмън Кемикъл Компъни (Eastman Chemical Company), Кингспорт, Тенеси (2015); Сан Диего Манчестър Хйат (San Diego Manchester Hyatt), Калифорния (2015); Университет Илинойс в Урбана, Шампейн (2014); Медицински Университет Чикаго (University of Chicago Medicine – Center for Care and Discovery), (2013). Творби в следните обществени колекции: Украински Институт за модерно изкуство, Чикаго; PricewaterhouseCoopers, Ню Йорк; Асоциация на Китайските художници, Офис Биенале, Пекин; Делойт, Чикаго; Посолство на САЩ, Абуджа,  Нигерия; Музей за изкуство на гр. Елмхурст (Elmhurst Art Museum), Илинойс. www.yvettekaisersmith.com