Култура Любопитно

Във Великотърновска област ще бъде изграден един от 14-е подобекта на мащабния проект „Исторически парк”

Във Великотърновска област ще бъде изграден един от 14-е подобекта на мащабния проект „Исторически парк”, който се реализира по идея на горнооряховчанина Ивелин Михайлов.

Официалното откриване на строителния обект на Исторически парк се поставя днес в село Неофит Рилски (община Ветрино, област Варна), с церемонията „Първа копка”. По време на събитието ще бъдат очертани главните етапи от изграждането и строителството на парка, който ще бъде най-голямото такова съоръжение в Европа.

„Исторически парк” ще работи като културно-исторически атракцион и в него ще бъдат пресъздадени акценти от отминали епохи, които остават скрити за масовия турист в популярните културно-исторически и археологически обекти у нас. Ще се представят отделни експозиции на бит и култура по нашите земи от най-дълбока древност, с педантично отношение към детайла.

 В Исторически парк ще бъде пресъздадена праисторическата епоха и първата цивилизация, открита по нашите земи – Варненския халколитен некропол – селището, в което е намерено най-старото злато в света. В тракийската част ще бъде възстановен дворец и храм, две тракийски гробници. Ще има римски античен театър и римска вила, славянско и прабългарско селище; Първо българско царство с акцент Преслав и българската писменост и Второ българско царство. Ще има различни атракции, в които могат да се включат деца и възрастни – яздене на кон, стрелба с лък; ще бъдат представени и различни древни занаяти. Предвидени са и ресторанти и заведения, в които ще се предлага само възстановена храна от различните епохи. В два киносалона ще бъдат пускани 3D филми за различни важни моменти от историята, сподели за Общинското радио Ивелин Михайлов.

Проектът е на стойност 50 милиона евро, а съоръжението ще бъде изградено на площ от 130 дка. Предвижда се паркът да се изгражда на пет етапа, като последният трябва да завърши през 2022г.

Проучвах терени и първата ми идея беше паркът да е около Горна Оряховица или Велико Търново. Не намерих подходяща локация, защото такъв проект изисква място, което да е в близост до голяма пътна артерия, за да осигурява на туристите лесен достъп. Затова избрах Варненска област – в близост има и летище, и пристанище. Но идеята ми е Исторически парк да се развива и да бъдат направени поне 14 подобекта, като единият от тях ще бъде до Горна Оряховица и Велико Търново, сподели още Ивелин Михайлов, който тази година бе отличен с годишната награда на Горна Оряховица за принос в областта на културата.