Интервю Култура

Иван Юруков: Много хора ще се разпознаят в персонажите от моноспектакъла ми

„Много хора ще се разпознаят в разиграните персонажи от моноспектакъла ми и, заедно с героя, ще имат шанса да си зададат въпроси и да си отговорят”, сподели за Общинското радио актьорът Иван Юруков, който ще представи моноспектакъла си „Пилето, което казва КУ” във Велико Търново.

Текстът е компилация от разкази на Александър Урумов, музиката е дело на Михаил Шишков – баща, а Иван Юруков е и режисьор на спектакъла. На сцената той играе нощен пазач на секретен склад, който в хода на спектакъла влиза в ролята на дванадесет различни и чудати персонажи. Текстът е плътен, смислен, комичен и изпълнен с обрати, добави Юруков.

„Освен усмивката, която героят поражда със своята доброта, наивност и откровеност, спектакълът засяга много лични въпроси – може ли човек да посочи собствените си недостатъци, собствената си празнота, може ли той да се справи със себе си…  Липсата на любов и всичко, което ни прави нещастни, ни кара да запълваме собствената си празнота с излишни думи. Кара ни да общуваме само заради желанието да забравим, че сме нещастни, че страдаме от липса на внимание и любов. На всичко това успява да си отговори моят герой.”

Иван Юруков е познат на българската публика от театралната сцена, киното и телевизионния екран. Своеобразна терапия за актьора пък е изобразителното изкуство.

„Всяко изкуство съдържа в себе си и другите изкуства, но за мен театърът остава приоритет. Винаги съм казвал, че театърът е лабораторията, в която актьорът се изгражда, а телевизията консумира този изграден вече актьор. Киното също е голяма моя любов”, каза актьорът. В тази връзка той припомни, че скоро в кината тръгва филмът, който разказва за децата на 80-те години – „Дъвка за балончета”. Действието в лентата се развива паралелно между 1988 година и настоящето и проследява съдбата на четири хлапета, а в главните роли са Иван Юруков и Теодора Духовникова.  „Това е един изключителен български филм, приканвам ви да го гледате.”, каза Юруков.

Какво обаче е това пиле, което казва „Ку” и защо Иван Юруков се е впуснал в един от най-трудните театрални жанрове – чуйте в прикачения звуков файл:

„Пилето, което казва КУ” „каца” във Велико Търново на 10 ноември от 19:00ч. в Читалище „Надежда”.