Култура

Иван Църов и Калина Иванова – горди след наградите „Златен век” на Министерството на културата

Две културни институции, намиращи се на една крачка разстояние една от друга във Велико Търново – Регионалният исторически музей и Регионалната народна библиотека „П. Р. Славейков”, получиха огромно признание от Министерството на културата за дейността си през годините. Д-р Иван Църов, директор на РИМ, и заместник-директорът на търновската библиотека д-р Калина Иванова бяха удостоени с почетни знаци – звезда и печат „Златен век” на официална церемония в София. „За всеки човек, който бива оценяван по достойнство за работата, която върши в полза на обществото, е нормално да се чувства прекрасно, както се чувствам и аз. За нас, хората, които работят в сферата на културата, това е нашето признание. Ние не очакваме парични награди, не сме и бизнесмени, за да очакваме печалба, а признанието на околните за свършената работа”. Това сподели пред Общинското радио д-р Иван Църов, директор на Регионалния исторически музей във Велико Търново. Той бе удостоен с почетен знак „Златен век” – звезда, и грамота за значим принос в развитието на българската култура и по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и славянската писменост. Голямото признание на Министерството на културата Църов приема като висока оценка за целия екип на Регионалния исторически музей във Велико Търново. Близо 150 души работят в културната институция в болярския град.

С огромна гордост и вълнение приема своята награда – почетния знак-печат на Цар Симеон Велики „Златен век” за значим принос в развитието на българската култура, заместник-директорът на РНБ „П. Р. Славейков” д-р Калина Иванова. „С това целият колектив зачита моя труд през последните 17 години, когато аз работих с идеята чрез проектна дейност и чрез международни дейности да повишим имиджа на нашата библиотека, да спомогнем повече потребители да има библиотеката, различни целеви групи да я посещават. През последните години извършихме и няколко адаптации на библиотечната сграда, работихме за опазването на културно-историческото наследство, работихме за повишаване видимостта й в международен аспект, реализирахме няколко проекта за продължаващо образование на библиотечни специалисти и потребители. Благодарна съм и на Министерството на културата за наградата, която е и за целия екип на библиотеката. Ние работим за доброто име на библиотеката, за това да бъдем посещавани, да бъдем активен, културен обществено-информационен център”, заяви Калина Иванова.

Годишните награди за Министерство на културата бяха връчени от министър Боил Банов на  тържествена церемония в Национална галерия „Двореца” в София на 19 май. С различни степени на наградата „Златен век” – за изключителен принос в развитието на българската култура и по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, бяха удостоени близо 90 дейци на културата и изкуството, както и културни институти.