Култура

Иван Станков получи специалната награда на Фондация „Комунитас”

Великотърновският преподавател и писател проф. Иван Станков бе отличен със специална награда на Фондация „Комунитас” за книгата си „Улици и кораби Gm”, заради „изяществото на неговата проза, която, потопена в реката на времето, отваря прозорци, показвайки, че те са най-доброто място за живеене”.

Тези вечер в София се проведе връчването на ежегодните награди на Портал „Култура” за принос в областта на литературата и хуманитаристиката, учредени от Фондация „Комунитас”. Наградите се връчват от 2014г. и са разпределени в три категории: проза, хуманитаристика и специални отличия за цялостно творчество или изключителен принос в областта на прозата, поезията, драматургията и хуманитаристиката. Връчват се и специални награди на Фондация „Комунитас” за принос към гражданското общество и за литературна творба. Отличените книги в конкурса са определени от жури в състав: Тони Николов, проф. Калин Янакиев, Теодора Димова, Деян Енев и проф. Божидар Кунчев.

Голямата специална награда на Портал Култура за 2017 г. получи Иван Цанев заради „неговия значим принос в съвременната ни поезия и литературата му за деца”. В категорията „Проза” първа награда получи Христо Карастоянов за „Послепис” за „неподражаемото му майсторство да превърне едни от най-важните глави от новата ни история в лично преживяване”Проф. Ивайло Знеполски  получи наградата в категория „Хуманитаристика”. Отличието е за книгата му „Как се променят нещата. Истории с философи и историци”, том 1-2, която „чрез прочита на индивидуални съдби на интелектуалци от времето на комунизма по нов начин очертава полетата на съпротива срещу режима”. Втора награда спечели Димитър Бочев за книгата „Несъгласни думи”, заради „неговите литературни и философски есета, посветени на боготърсачеството и изначалната битка на човека със злото”. Специалната награда бе присъдена на Надежда Александрова заради „литературоведските ѝ изследвания върху Николай Лилиев и Димчо Дебелянов, както и за цялата ѝ плодотворна дейност като директор на Столичната библиотека и Националния литературен музей”. Специалната награда на Фондация „Комунитас” за принос към гражданското общество, която се връчва за втори път, получи Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българската хранителна банка, за „нейната професионална дейност в подкрепа на социално уязвимите, допринесла за пробуждането на милосърдието в българското общество”.

Тази година книгата на Иван Станков „Улици и кораби Gm” беше и една от седемте номинирани за Националната литературна награда „Елиас Канети” 2017г. През 2015г. първата му белетристична книга „Спомени за вода Dm” (2014) спечели второ място в категория „Проза” на ежегодния литературен конкурс на Портал „Култура”. „Улици и кораби Gm“ (2017) e своебразно продължение на първата книга с разкази, вторият опит на Иван Станков за осмисляне на един живот през времена, книги и музика – този път в сол минор.

„Първата ми книга се яви и като компенсация за дългогодишното ми усилие да изразходвам метафоричната природа на ума си на гърба на други писатели. Установих, че не съм посегнал по-рано към прозата, защото съм задоволявал художествения си нагон в академични текстове, писани за други писатели. С писането на разказите се почувствах свободен. Книгата беше посрещната много добре и вече бях сигурен, че трябва да има продължение. В едно телевизионно интервю казах, че със сигурност ще има втора част, защото, ако съм описал смъртта на едно българско село, трябва да опиша и смъртта на един български град. Държавата е обект на третата книга.”, това разказа писателят по време на срещата си с читателите от клуба „Приятели на книгата” към НЧ „Надежда”.

Ето какво сподели той:

„Спомени за вода” е в ре минор и разказва за умирането на едно неназовано българско село. „Улици и кораби” е в сол минор и разказва за умирането на български град. Ето какво разкри писателят за тоналността на третата книга:

„В ре минор е Реквиемът на Моцарт, който се изговаря в последния разказ на първата ми книга, а в сол минор е Йоханес пасион на Бах, който е част от „Улици и кораби”. Третият акорд ще е ла мажор 7, който заедно с ре минор и сол минор образува блус хармонията, върху която е построена музиката на 20. век. Това е музиката, която течеше във вените ми в това време, което описвам. Затова аз трябваше да закодирам тази музика в заглавията на книгите.“

Повече за идеята – чуйте в звуковия файл:

Досегашни носители на наградите на Портал „Култура” са Весела Ляхова, Теодора Димова, Александър Кьосев, Иван Еленков, Борис Христов, Иван Теофилов, Емилия Дворянова, Иван Станков, Емил Тонев, Стоян Асенов, Младен Влашки, Цочо Бояджиев, Димитър Коруджиев, Чавдар Ценов, Здравка Евтимова, Михаил Неделчев, Пламен Дойнов, Александър Шурбанов, Георги Величков и Боряна Димитрова.