Коментари

Иван Коев: Общобългарският комитет „Васил Левски” е правоприемник на организации от края на 19-ти век

Неоспоримо е мястото на Васил Левски в националния пантеон на България и в историческата памет на народа ни. Ето защо, дълг на всяко поколение е да направи нужното за популяризиране живота, делото и заветите на Апостола на Свободата и на всички негови сподвижници, свързали съдбите си с борбите за национално освобождение и обединение. Това смята председателят на Областния съвет на ветераните от войните на България Иван Коев. Пред учениците от новоучредения клуб „Васил Левски” към ОУ „Бачо Киро” той сподели историята на първите комитети и техния правоприемник – Общобългарския комитет „Васил Левски”.

„Още в края на 19-ти и началото на 20-ти век се създават обществени дружества и комитети, които полагат усилия за съхраняване на спомена за саможертвата на Васил Левски, за опазване на историческите места, свързани с него и за изграждането на паметници на Апостола в София и Карлово”, припомни Коев.

Създадения през 1991 г. „Общонароден комитет Васил Левски” е естествен правоприемник на народните комитети „Васил Левски” от 20-те и 30-те години и има моралното основание да претендира, че приема основните цели и задачи на предишните родолюбиви формирования, категоричен е председателят на Областния съвет на ветераните от войните на България Иван Коев.