Политика

Иван Иванов: Необходими са конституционни промени за избора на парламент

„Доверието към парламента пада и според мен са нужни промени. Не толкова в броя на народните представители, а в начина, по който се избират. Тази политическа система възпроизвежда модел, който е очакване силната ръка, вместо нас, еднолично да свърши работа, а ние да продължим да си живеем по същия начин, т.е. която и партия да дойде на власт – тя ще възпроизвежда този модел”. Това коментира пред Общинското радио бившият търновски депутат  от „Реформаторски блок” Иван Иванов. По негови думи трябва да се мисли за конституционна промяна.  „Дали ще се въвежда двукамарен парламент, дали някакъв ценз да се слага по отношение на години, професионален опит на народните представители – не знам, но това, което се случва в парламента, е много ниско качество. Казвам го с огромно съжаление, но и с надежда и с усещането, че съм човек, който трябва да продължи да работи за това –  да се връща доверието в институциите в България. И аз ще правя всичко възможно, макар че в момента не съм в Народното събрание”, каза Иванов.

На въпрос проявява ли активно отношение към проекта „Демократична България” Иванов отговори, че го наблюдава като експерт и консултант. „Не мисля, че е етично да се включвам в поредното нещо, което се опитва да обедини т.нар. градска десница при условие, че аз съм бил част от предишното. Трябва да се даде възможност на други мои колеги – по-млади, с повече енергия. „Демократична България” трябва да бъде подкрепена, защото в момента е единствената разумна, честна, етична алтернатива на това, което се случва от всички страни – говоря за различните политически актьори. И най-вече да се избягват грешките, сътворени от „Синьо единство” и Реформаторския блок”, каза бившият депутат.

Иван Иванов признава, че няма политически амбиции към предстоящите избори за Европейски парламент. „Оттук нататък нищо не се знае. Мисля, че човек, когато мине 40-45 години, където и да пътува, където и да бъде по света –  той трябва да се завърне в общността, която го е създала като човек и  личност. Повярвайте ми – тогава, когато видя възможност моите интереси и желания да съвпадат с потребностите на хората – аз пак ще бъда в първите редици на политическата сцена, и то тук във Велико Търново”.

 

 

Снимка: личен архив на Иван Иванов