Денят Прокуратура

Иван Гешев във Велико Търново: Трябва да вземем спешни мерки срещу престъпността в България

Главният прокурор на Република България Иван Гешев днес бе на посещение в търновската ПМГ „Васил Друмев“ по повод поредна среща от инициативата „Правосъдие в бъдещето – прокурори и ученици говорят за право“, подета от Асоциация на Прокурорите в България и Камарата на следователите в България. Минути преди събитието г-н Гешев отговори на въпроси на журналисти свързани с актуалния обществен дневен ред. Първият от тях бе защо е написал писма на всеки един от народните представители и очаква ли че някои от тях ще ги вземат насериозно.

„Написах тези писма защото съм разтревожен. Пред всички нас стои потенциален, а може би и настъпващ провал в борбата с престъпността. Не е пресилено да се нарече национална катастрофа в областта на престъпността, може би и на сигурността на страната. Притеснен съм на база на всичко, което виждам и всичко, което ми казват колегите от цялата страна. Виждането на прокуратурата и лично моето е, че в продължение на две години упорито повтаряме, че това рушене на държавността, атаките срещу съдебната власт, липсата на взаимодействие между институциите са проблем“, коментира главният прокурор, и допълни: „Удовлетворен съм, че макар и късно, днес, в речите пред новите народни представители, както президента, така и Кирил Петков и Корнелия Нинова повториха това, което аз говоря от две години. До момента народните представители не са ми отговорили, но в крайна сметка писмата са от вчера и е съвсем нормално те да са ангажирани със сформирането на Народното събрание и комисии, но това, което призовавам с тези писма е най-после да има диалог между институциите, и реалните проблеми да се решат чрез законодателна и правна реформа“.

Според Гешев има и дефицит на юристи в новосформираното Народно събрание. Той коментира и непрекъснатото искане на оставката му, което според него се дължи на добре свършена работа – повдигнати обвинения и започнати наказателни преследвания срещу недосегаеми хора и олигарси; решение на проблема с телефонните измами; обвинения на лица в шпионаж в полза на Русия и др. „Аз съм на тази позиция не за да воювам, имам разбиране за държавност. Надявам се и българските депутати да имат разбиране за държавност. Българските граждани трябва да са спокойни, че независимо от атаките към прокуратурата, и конституционната криза в която се намираме, ще направя всичко възможно да реша техните проблеми в рамките на правомощията на институцията“, заключи още главният прокурор.

Срещата с ученици от ПМГ „Васил Друмев“ се проведе в сградата на гимназията, при закрити врати.

Гергана Нинова