Любопитно Социални дейности

Иванина Янкова отряза и дари косата си за перука на онкоболна

Регионалният координатор на КНСБ Велико Търново отразя и дари косата си за перука на онкоболна. „Бях на разкрасителни процедури във фризьорски салон. Тогава влезе дама, която се подлагаше на химиотерапия, и се наложи моята фризьорка да й махне цялата коса. Бях свидетел на сцената и ми стана  изключително тъжно и мъчно, защото косата е част от същността на жената. Тя е част от нейния сексапил и когато се губи – жената губи част от себе си. Имах дълга и гъста коса, отглеждах я две години, за да дойде моментът, в който мога да бъда полезна. Аз не губя нищо от себе си. Напротив, давам възможност на някой отново да има искрица в очите си“, разказва Иванина Янкова.

След предварително проучване Иванина решава да дари косата си на фондация „Една от осем“. „Разбрах, че перукерът на фондацията изработва  по три перуки годишно с  безвъзмезден труд, затова го избрах“, обяснява търновският синдикален лидер.

„Считам, че доброто е тихо, тоест това е личен избор. Или го имаш, или го нямаш. Затова много от добрините, които се правят, не се виждат. Те, добротворчеството и доброволчеството са част от нас и нашия живот“, казва Иванина Янкова.

Янкова координира дейността на  КНСБ Велико Търново от 2017 г., по образование е юрист.