Култура

Ивайла Кирова и Томислав Байнов поднасят виртуозен концерт на великотърновска сцена

След изключително успешното турне на осем рояла, 16 пианисти, 32 ръце, виртуозът на клавирното изкуство професор Томислав Байнов се завръща отново на българска сцена. Този път в дует. Ще му партнира изявената пианистка Ивайла Кирова. Двамата ще поднесат на великотърновската  публика неповторимо музикално изживяване на 1 ноември в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“.

В програмата са включени творби, соло и дует на: Фр. Шуберт, С. Рахманинов, П. Владигеров, А. Пиацола, Й. Крушев, И. Кирова и Т. Байнов.

Ивайла Кирова живее в Германия от 1999г., след като е поканена за доцент по пиано от Hochschule für Musik und Theater в Мюнхен. Инициатор е за създаването на Дружеството за популяризиране на българската музика в Германия и артистичен директор на концертния цикъл „Български музикални вечери в Мюнхен“. Ивайла Кирова има издадени 4 компактдиска, както и собствени композиции, стихосбирка, песни по стихотворения на известни български поети като Елисавета Багряна, Дора Габе, Леда Милева, Ран Босилек и др. През 2015 г. получава награда като солист на концертния фестивал „Bel Canto“ в Куала Лумпур. През 2016 г. американската звукозаписна компания Con Brio Recordings издава диск с нейни записи на българска камерна музика (World Premiere Recording,CBR21653). Ивайла Кирова е артист на Steinway Sons.

Томислав Байнов е завършил Софийското музикално училище и Софийската консерватория. След 1981 г. напуска България. Завършва Висшето училище за музика в Тросинген, Германия, където в момента е професор. Основател е на клавирен ансамбъл „Байнов“. Създател е на „Общество за развитие на свиренето на пиано на няколко ръце“, председател на „Международния клавирен конкурс за изпълнения на шест ръце“. Прави майсторски класове по целия свят – в Германия, Италия, България, Гърция, Китай,Южна Корея.