Култура Община

Официално бе открита мащабната изложба с творби на Борис Денев по повод 140-годишнината от рождението му

Мащабна изложба с творби на големия български художник Борис Денев бе открита тази вечер в художествената галерия с неговото име във Велико Търново. Тя поставя началото и на поредицата от събития по повод 140-годишнината от рождението му. В експозицията са  включени 98 творби от фонда на галерията, много от които непоказвани пред широката аудитория. От тях 52 са живописни, а останалите 46 са графични. Това е така наречената временна изложба. 50 са картините на художника в постоянната експозиция, а във виртуалната  са над 100. С трите вида експозиции – временна, постоянна и виртуална се обхващат всичките 250 негови творби, собственост на Художествената галерия с името му.

Виртуалният тур е по проект на Министерството на културата. Неговото създаване отнема на фотографа Генчо Петков повече от четири месеца. Панорамните снимки на творбите са 360-градусови, преминават една в друга, като виртуалният тур предлага и информация за тях. Всяка творба може да се увеличи до 100 процента и да се видят дребни детайли от нея. Двете виртуални зали са с обща площ около 400 кв. метра и 109 линейни метра допълнителна изложбена площ.

В началото на юли ХГ „Борис Денев“ във Велико Търново и Съюзът на българските художници ще направят на „Шипка“ 6 в столицата съвместна представителна изложба. Тогава се очаква да бъде готов и каталогът с 250 творби на Борис Денев, собственост на търновската галерия, който също ще се изработи по проект на Министерството на културата.

Борис Денев е христоматиен пример как неповторимата атмосфера на Велико Търново може да формира един човек. Той е бил почти готов музикант и под въздействието на тази среда става неповторим художник, припомни при откриването на експозицията Нейко Генчев – заместник-кмет на община Велико Търново.  Той  сподели интересни подробности от живота на Борис Денев и ролята му за възстановяване на дипломатическите ни отношения с Гърция, свързана с негово пътуване и творчески срещи в южната ни съседка през 1934 година. Нейко Генчев припомни и мисълта на Борис Денев, че ще станем европейци тогава, когато станем истински българи, а не българи с европейски маски. Заместник-кметът подчерта още ролята на художествените галерии в живота на местните общности за културното им израстване и за развитието както на икономиката, така и на туризма. И акцентира, че Велико Търново в лицето на ХГ „Борис Денев“ заслужава най-добрата галерия в страната.

За големия творец като хуманист, музикант, изобретател, учител по рисуване в Иванча, където създава и своя уникална методика за преподаване на предмета, на откриването на изложбата говори Антон Стайков – заместник-председател на Управителния съвет на Съюза на българските художници. Той разказа, че като военен художник Денев създава своя техника в малки формати да изобразява много неща и припомни различните периоди от творчеството му. От 1913 до 1944 година творецът прави почти всяка година на 27 февруари изложба в столицата. Като енциклопедична личност той присъства ярко в историята на българското изкуство. А едно от доказателствата за приноса  и таланта му е неговото включване в сборника „Кой кой е в световното изкуство“.

По време на откриването на мащабната експозиция беше подчертан приносът на Нестор Иванов като дългогодишен директор на Художествената галерия за създаването на фонда от картини на Борис Денев. Заслужено беше отчетена и голямата роля на сегашния ръководител на културната институция – д-р Мартин Митев, за превръщането й в една от най-добрите в страната.

Да уважат началото на честването на 140-годишнината от рождението на Борис Денев дойдоха още заместник-кметът Снежана Данева – Иванова, директорът на Регионалния исторически музей – Иван Църов, творци и почитатели на големия художник, роден във Велико Търново на 7 февруари 1883 година, един от представителите на известния Чоканов род.