Образование Община

Зрелостниците на четири търновски училища дефилират по червения килим днес

Зрелостниците на четири търновски училища ще дефилират по червения килим днес, разположен от площад „Цар Асен I” до първата порта на Царевец. В тържествената церемония ще участват абитуриентите на ПМГ „Васил Друмев”, СУ „Емилиян Станев”, на Професионалната гимназия по моден дизайн и колежа „Аркус”.

Най-много – 151, са дванадесетокласниците на Математическата гимназия. СУ „Емилиян Станев” изпраща 66, „Аркус” – 28, а Гимназията по моден дизайн – 13 момичета и момчета.

Общо 36 ленти „Отличник” ще връчи кметът Даниел Панов.  25 от тях са за възпитаници на ПМГ „Васил Друмев”, 4 – за „Аркус” и 3 за зрелостници от СУ „Емилиян Станев”.

Тази вечер с наградата на Община Велико Търново „24 май” ще бъде официално удостоена Злата Кула от Природо-математическата гимназия. Тя завършва средно образование с отличен успех, има спечелени призови места на национални и международни състезания и участия в лидерски лагери.

Тубус с хрисовул за спомен ще получат младите хора. Паметният знак ще бъде предаден на всеки един лично от кмета Панов.

Затворени за движение от 16,00 до 21,00 ч. днес и утре ще са площад „Цар Асен I“ и улиците „Велчо Джамджията“, „Иван Вазов I”, „Читалищна“, „Михаил Кефалов“ и „Св. Климент Охридски“ (от каменния мост до площада пред Царевец). За живеещите в кв. „Асенов“ обходният маршрут е през кв. „Света гора“ и Южния пътен възел, а за транзитния трафик по направления север и североизток /Арбанаси, Горна Оряховица, Русе и др./ – през Южния пътен възел и с. Шереметя. В рамките на Велико Търново те ще бъдат пренасочвани още в района на Централна поща.

От площада край паметника „Велчова завера“ в посока Царевец ще бъдат пропускани единствено автомобилите с абитуриентите и техните близки. Зрелостниците ще слизат в района на Музей „Възраждане и Учредително събрание“ и ще продължат пеша към Царевец. Водачите на автомобилите ще бъдат насочвани към прилежащите улици и паркинги.

За придвижването на близките на зрелостниците, Община Велико Търново пуска и специален чартърен автобус. Линията тръгва от паркинга до парк „Марно поле“ (зад сградата на Военния клуб) и достига до площад „Велчова завера“. Автобусът е безплатен и се движи от 16,00 до 19,00 ч. на всеки 30 минути.