Здравеопазване Социални дейности

Зонта клуб осигурява безплатни кардиологични прегледи за дами от Велико Търново

Зонта клуб – Велико Търново осигурява безплатни профилактични прегледи за дамите от старата столица. Консултациите са насочени към кардиологичното здраве и за тях се изисква предварително записване на телефон 0887 795 736.

Прегледите ще се извършват от д-р Йорданка Томова, която бе дългогодишен директор на Специализираната болница за активно лечение по кардиология във Велико Търново и към момента е президент на клуба. Те ще се проведат на 28 март от 9:00 до 15:00 часа в кабинета на кардиоложката на ул. „Христо Ботев“ 32.

Популярната женска организация неслучайно избира да насочи вниманието на жените към грижата за сърцето. Кардиологичните заболявания са едни от най-разпространените причинители на смърт и инвалидизация у нас. Засегнати от тях са предимно жени над 55 години, но напоследък зачестяват случаите на по-млади представителките на нежния пол с тежки сърдечни проблеми. Превенцията на заболяванията на сърцето и неговите съдове е свързана с начина на живот и контролиране на рисковите фактори – тегло, тютюнопушене, прием на сол и консервирани храни, алкохол, високо кръвно налягане, кръвна захар и т.н.