Образование

Изложба „Физиката в служба на човека“ откриват в Регионалната библиотека

75 младежи и девойки се включиха в конкурса за постери на тема „Физиката в служба на човека“. Това е негово трето издание, сподели Николай Долчинков – преподавател в НВУ „Васил Левски“ във Велико Търново. В конкурса взеха участие студенти и курсанти от факултетите на НВУ „Васил Левски“, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и ученици от Габрово, Павликени и Велико Търново. Две седмици изложбата с тематичните постери бе експонирана в НВУ. В нея се представят най-добрите 40 разработки.

Темата позволява възможност за по-голяма изява на участниците. Целта на конкурса е повишаване знанията и уменията на курсантите и студентите от НВУ, неговото популяризиране в академичните среди и сред учениците от средния курс. Изложбата се радва на голям интерес. В нея се представят както нови участници, така и вече представяли свои постери в предишните издания. Разработките са много разнообразни и илюстрират различните приложения на физиката – в медицината, при рентгеновите изследвания, в ядрените и топлоенергетичните реактори, както и в бита”, коментира Николай Долчинков. Жури от университета определи призьорите в конкурса, като участниците бяха разделени в три категории: първа – студенти и курсанти от НВУ, втора – ученици и трета – студенти от други висши училища.

Отличени от НВУ са курсант Мадлен Пенева – с първо място, а на следващите позиции са колегите й – студент Даница Янакиева, курсант Християн  Ставрев,  студент Михаела Братанова, курсант Богдан Братоев, курсант Мариета  Паспалджиева, курсант Катя Минчева.  От учениците на първо място е Ирина Тарапанска, СУ „Бачо Киро“ – Павликени, втора е Стефка Стойкова, СУ „Емилиян Станев“ – Велико Търново, а третата позиция си поделят Мария Пенчева и Мария Костова от ОУ „Св. Климент Охридски“ – Павликени. При студентите от други висши учебни заведения най-добре са се представили и заемат съответно първо, второ и трето място – Иван Николов,  Йордан Георгиев и Борислава Андреева от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ във Велико Търново.

Изложбата с постери ще бъде официално открита на 20 юни от 14 часа във фоайето на РНБ „П.Р.Славейков” във Велико Търново. На тържеството ще бъдат наградени и призьорите. Творбите ще останат тук  до края на месец юни.