Култура

Излезе новата книга на д-р Радка Пенчева за Емилиян Станев

Новата книга на д-р Радка Пенчева „Емилиян Станев Той и другите“ ще бъде представена на 28 февруари от 17 часа в РНБ „П.Р. Славейков“ във Велико Търново. Тя е посветена на 115-годишнината от рождението на големия български писател и разкрива някои от знаковите му приятелства с други творци и литературни критици. Сред тях са Елин Пелин,  Димитър Талев, Димитър Димов, Йордан Радичков, Елисавета Багряна, Блага Димитрова и др.

„Книгата не повтаря информацията от сборника „Спомени за Емилиян Станев“, издаден по повод 100 години от рождението му. В новата книга са включени 11 статии за различни български писатели и литературни критици. По хронологичен обхват тя съдържа материали от различни периоди от живота на Емилиян Станев. От ранната му статия „Чудомир като хуморист“ до последната за 100 години от рождението на Елин Пелин. Те са включени като приложения в края на книгата“, споделя д-р Радка Пенчева. Авторката припомня и за особеност на творческия процес при Емилиян Станев. Тя е необходимостта да разказва и чете какво работи пред своите приятели – известни писатели и критици. Така разкриването на тези приятелства дават и подробности около писането на отделните му творби.

Книгата „Емилиян Станев Той и другите“ е адресирана както към широката аудитория, така и към изследователите на творчеството на големия български писател.