Култура

„Златна лира“ за тромпетиста Йордан Топалов от Биг Бенда

Награда за цялостно творчество връчи снощи маестро Владимир Бошнаков  на тромпетиста Йордан Топалов от Биг бенд Велико Търново. Той бе удостоен с приза „Златна лира” от Съюза на музикантите и танцовите дейци в България. Наградата е за 40 години на сцена. Преди 10 години творецът получава за цялостен принос „Сребърна лира” за 30 години творческа дейност.

Йордан Таполов е родом от великотърновското село Ресен. Завършва средното си образование в музикалното училище в Русе. Започва работа в Градския духов оркестър във Велико Търново /б.а.- прието днес да се нарича Биг Бенд/през ноември 1978 година. Приет с приемен изпит при диригент Харалампи Попов.

Какво е да работиш толкова години на едно и също място, питам г-н Топалов:

„Професия, призвание, не съм мислил да отида и да работя на друго място, в друга сфера. Занаята си го работя с огромна любов и обич. Удоволствие ми доставя. От трети клас съм влюбен в този инструмент – тромпета. Стана ми любим. Свирих към читалището в село”, разказва музикантът.

Казва още, че може да свири на пиано, орган и всякакви духови инструменти, без кларинет. От гледане, слушане се усъвършенства с годините. И вече е абсолютен професионалист, след като свири и без ноти! За този случай пояснява:

„Отиваме преди 7-8 години в Дебелец да свирим, но се оказа, че съм си забравил папката с нотите. Свирих аз час и половина. Стана ясно после, че съм свири без ноти. Диригентът Харалампи Попов като научи ме пита – „Как си свирил”, а аз –  „Наизуст”. Остана много учуден от този факт. Сега колегите се шегуват с мен да не си вземам папката, защото ще сбъркам нещо”, усмихва се Йордан Топалов.

Допълва, че музикант къща е хранил, а сега е доста трудно да се случва това в действителност. Тъжно констатира, че няма кой да го наследи в музиката. Но пък е радостен, че от година-две свири на американски тромпет и работата е още по-голямо удоволствие, защото със стария било трудно вече. Защото инструментът прави половината музикант!

„Трудно се свири на тромпет на тези години, но се справям успешно винаги. Много ноти са ми минали през главата, но съм излизал от всяка една ситуация”, заключава професионалистът.

               

Кремена Крумова – Попова